Analiza

14 njoftime të mëdha nga konferenca vjetore e zhvilluesit WWDC 2018 të Apple

Publikuar , 06 Qershor 2018
0
iOS 12 vjen me një sërë veçorish të reja si grupi FaceTime,Animoji i ri, disa cilësi të përmirësimeve të drejtpërdrejta në Siri,përmirësime në performancë (sidomos për pajisjet më të vjetra) në shtytjen e saj në realitetin e shtuar. 14 njoftime të mëdha nga konferenca vjetore e zhvilluesit WWDC 2018 të Apple

Konferenca vjetore e zhvilluesve të Apple,WWDC,filloi këtë pasdite në San Jose – duke nisur me një temë si çdo vit,ku njoftoi një grumbull të përditësimeve kryesore për të gjitha sistemet operative të saj.

Apple prezanton iOS 12

Ajo që njoftoi Apple:iOS 12 vjen me një sërë veçorish të reja si grupi FaceTime,Animoji i ri, disa cilësi të përmirësimeve të drejtpërdrejta në Siri,përmirësime në performancë (sidomos për pajisjet më të vjetra) në shtytjen e saj në realitetin e shtuar.

Pse ka rëndësi:WWDC ka qenë gjithmonë vendi ku do të tregojë një mori karakteristikash të reja,të cilat ndërkohë që shumë konsumatorë janë të ndjeshëm,zakonisht u drejtohen zhvilluesve për të treguar të gjitha mjetet që do të marrin së shpejti në duart e tyre dhe të gjitha arsyet pse Apple do t’i mbajë përdoruesit në iPhone.

Kompania po paraqet formatin e vet të skedarit për realitetin e shtuar,duke sinjalizuar qartë zhvilluesit se duhet të jenë duke u ngjitur në iOS 12 nëse dëshirojnë të shkojnë atje ku përdoruesit do të jenë në të ardhmen.

Apple jep përditësime të mëdha në platformën e saj të realitetit të shtuar.

Ajo që njoftoi Apple:Apple tha se po zhvillohet ARKit 2.0,gjenerata e ardhshme e softuerit të saj të zhvillimit për përvojat e realitetit të shtuar në iPhone.Versioni i ri tregoi përmirësimin e gjetjes së fytyrave, zbulimin më realist,zbulimin e objekteve 3D,përvojat e vazhdueshme dhe përvojat e përbashkëta.

Pse ka rëndësi:Tim Cook ka aluduar në rëndësinë e realitetit të shtuar për iPhone shumë herë gjatë viteve.Ndërsa ky ishte një lloj premtimi për të ardhmen për një kohë,lirimi i Pokemon Go dhe fenomeni që pasoi treguan potencialin e realitetit të shtuar për të kapur zemrat dhe mendjet e përdoruesve potencialë.

Ky ishte vetëm një rast përdorimi i asaj që mund të ishte një ekosistem masiv potencial i aplikacioneve dhe Apple dëshiron të marrë përparësi me kuti të zhvillimit të fuqishëm që do t’i mbajnë përdoruesit në iPhone me eksperienca të realitetit të shtuar.

Me iOS 12,Apple fokusohet në performancë.

Ajo që njoftoi Apple:Apple pëlqen të flasë për mënyrën se si gjeneratat e reja të OS,duke përfshirë edhe iOS 11,kanë normën më të lartë të miratimit në mesin e smartfonëve – si dhe shfaqin një grafik që tregon se sa keq Google është në lidhje me të në Android.

Pse ka rëndësi:Apple nuk mund të lërë përdoruesit e saj më të vjetër në hije.Ndërsa është më mirë që ata të kalojnë në telefona më të rinj,disa përdorues të pajisjeve të vjetra si një iPhone 6S dhe nxjerrjet e sistemeve të reja operative me karakteristika më të fuqishme dhe komplekse mund të krijojnë një tendosje në ato pajisje të vjetra.

LEXO EDHE:  Dështimet teknologjike më të bujshme të 2019-ës

Apple u shqetësua për mos njoftimin e përdoruesve se ishte duke ngadalësuar telefonat me bateritë e vjetra dhe nëse dëshiron t’i mbajë njerëzit në ekosistem-dhe përfundimisht të përmirësuar-ende duhet t’i mbajë ato përdorues me telefona më të vjetër të ngazëllyer nga ekosistemi i Apple në mes të kësaj konkurrence.

Memoji i Apple sjell një animacion tuajin në iPhone.

Ajo që njoftoi Apple:Nëse e keni përdorur ndonjëherë Bitmoji,ju e dini saktësisht se çfarë duhet të presim këtu.Apple po i jep përdoruesve një mënyrë për të krijuar një avatar të përshtatur për veten e tyre që do të sillet tamam si një animoji,emoji i animuar i tij që lëviz kokën.

 

Pse ka rëndësi:Snap ka shpenzuar më shumë se 60 milion dollarë për krijuesit e Bitmoji Është e qartë se kjo është një veçori që përdoruesit dëshirojnë dhe po fillon të shfaqet në shumë mënyra të ndryshme si një përpjekje për të dalluar një platformë komunikimi.Apple ka nevojë që iMessage të ketë sukses,sepse vazhdon të krijojë përmbylljen e iOS-it,dhe këto lloje të personalizuar të avatarëve mund ta bëjnë përvojën më të fuqishme.

Apple po shton thirrjet e grupit FaceTime në iOS 12.

Ajo që njoftoi Apple:Apple po shton video thirrje grupi FaceTime në iOS 12,ku mund të bisedosh me 32 njerëz.

Pse ka rëndësi: Apple po shton thirrjet e grupit FaceTime në iOS 12,ku mund të bisedosh me 32 njerëz!Kjo është një lëvizje interesante.

Apple prezanton WatchOS 5.

Ajo që njoftoi Apple:Apple tregoi një mori karakteristikash të reja që do të shfaqen në gjeneratën e ardhshme të sistemit operativ për Apple Watch.Kjo përfshin karakteristika të reja si llojet e reja të stërvitjes,si yoga dhe hiking,sfida për miqtë dhe zbulimi automatik i stërvitjes.

Pse ka rëndësi:Më e rëndësishmja nga këto njoftime është fokusuar në fushën e shëndetit,ku Apple është gjithnjë e më shumë pozicionuar me Apple Watch.Fillimisht shihet si një lloj “aksesor që i bën të gjitha”,rezulton se e tërë kategoria e veshur nuk ka të bëjë me të vërtetë për këtë,por ka shumë kuptim si një gjurmues fitnesi dhe një mënyrë për të monitoruar shëndetin.Është ende një pjesë e rëndësishme e ekosistemit të Apple dhe krijimi i përvojave më të mira rreth stërvitjeve mund të ndihmojë kompaninë të pozicionojë Watch si më të mirën e gjurmuesve të palestërave në treg.

LEXO EDHE:  Arsyeja pse konsumatorët po distancohen nga smartfonët e shtrenjtë

Apple zbulon kontrolle të reja për kohën e ekranit për fëmijët dhe një grup të ri të karakteristikave ‘Mirëqenia dixhitale’ për menaxhimin më të mirë të kohës së ekranit.

Ajo që njoftoi Apple:Apple po shton disa opsione në iOS për të ndjekur përdorimin e disa aplikacioneve,si dhe shton kufizime kohore për përdoruesit kur ata i afrohen kufijve të vetë imponuar brenda iOS.Përditësimet gjithashtu përfshijnë mënyra më të fuqishme të mos-shqetësimit.E gjithë kjo shtrihet edhe tek kontrollet prindërore për fëmijët.

Pse ka rëndësi: Apple është duke njoftuar këtë vetëm pasi Google zbuloi një sërë përditësimesh për sistemin e saj të ri operativ të Android që u fokusua gjithashtu në mirëqenien dixhitale.Është bërë një fokus në rritje për krijuesit e sistemeve operative që të përpiqen të dekurajojnë përdoruesit nga përgjimi dhe harxhimi i kohës në disa aplikacione – dhe me shpresë të promovojnë sjellje më të mirë,gjë që do ta bënte gjithë përvojën më të bukur.

Apple i jep përdoruesve kontrollin e Siri-t me një mjet të ri të Shkurtoreve.

Ajo që njoftoi Apple: Apple po i jep përdoruesve të saj mundësinë për të krijuar komanda me porosi me Siri.I gjithë procesi përfshin lidhjen e një sërë aktivitetesh dhe pyetjesh brenda Siri,që përdoruesit mund të bashkojnë së bashku për t’iu përgjigjur një komande të vetme zanore,si “Unë jam duke shkuar në palestër”.

Pse ka rëndësi: Siri konsiderohet gjerësisht si një shërbim shumë më i dobët krahasuar me Alexa ose Google Assistant,dhe sigurisht duket si diçka që Apple nuk e injoron.Kompania argumenton se po punon për të mbrojtur privatësinë,por që vjen me një kosto dhe Apple duhet të gjejë një mënyrë për të siguruar që asistenti i zërit të jetë konkurrues me produktet e tjera .

Versioni i ardhshëm i MacOS është macOS Mojave.

Ajo që njoftoi Apple:Versioni i ardhshëm i kompanisë së sistemit operativ Mac.Mojave, përditësimi i tij më i fundit,sjell një sërë përmirësimesh në rritje për shërbimin që përfshin një “modalitet të errët”që zbeh shumicën e elementëve në ekran.Ka gjithashtu një mori mjetesh të reja për të ndihmuar përdoruesit të qëndrojnë pak më të organizuar.

Pse ka rëndësi:Ndërsa Mac ka një vend më të vogël në biznesin më të madh të Apple,i cili është i drejtuar nga telefonat,duhet t’i mbajë të lumtur këta përdorues Mac.Nëse Apple dëshiron të vendosë pajisjet shtesë si Watch ose HomePod,ajo duhet t’i bindë përdoruesit të qëndrojnë brenda ekosistemit të Apple.Kjo do të thotë të sigurohet që laptopi i tij është i përditësuar me karakteristika të reja çdo vit.

LEXO EDHE:  Ja sesi të hapni një biznes online përmes e-Albania

Apple synon të thjeshtojë aplikacionin Mac Store me një ridizenjim.

Ajo që njoftoi Apple:Mac App Store Apple,që është një tjetër App Store për linjën e saj të laptopëve dhe kompjuterëve,është duke u rishikuar tërësisht.Gjithçka ndahet në grupime më inteligjente,dhe Apple po e bën më të lehtë për zhvilluesit që të nxisin përdoruesit të vlerësojnë aplikacionet e tyre.

Pse ka rëndësi:Apple lançoi dyqanin më të ri Mac App Store,por nuk ka parë ndonjë përditësim të madh që kur Apple filloi të bënte disa ndryshime të rëndësishme në Apple App Store.Kompania ka marrë më shumë nga një prirje editoriale për App Store,duke kërkuar të mbulojë aplikacionet më të mira në një epokë ku App Store është duke u populluar.

App Store arrin në 20 milion zhvillues të regjistruar,në 100 bilionë dollarë të ardhura dhe 500 milion vizitorë në javë.

Ajo që njoftoi Apple:Numrat e mësipërm.

Pse ka rëndësi: Apple pëlqen të deklarojë këto numra çdo vit,por është gjithashtu një barometër i rëndësishëm për suksesin e ekosistemit të aplikacioneve Apple.

Apple TV merr Dolby Atmos dhe shenja të efektshme për kanalet dhe shërbimet.

Ajo që njoftoi Apple:Kompania po e bën më të lehtë të nënshkruajë dhe gjithashtu të prezantojë audio Dolby Atmos,dy përmirësime në cilësinë e jetësës për pronarët e Apple TV.Kjo e fundit është një mënyrë e mire për ta mbajtur eksperiencën të pastër,por e para e bën Apple TV pajisjen e vetme të transmetimit që të jetë edhe Dolby Atmos dhe Vizioni i certifikuar.

Pse ka rëndësi: Apple insiston që TV nuk është një hobi, prandaj sjell këto përditësime në pajisjen e saj.

Apple thotë se CarPlay tani do të mbështesë lundrimin e palëve të treta dhe planifikimin e aplikacioneve.

Ajo që njoftoi Apple:CarPlay,sistemi operativ i kompanisë,do të mbështesë aplikacionet e palëve të treta si Google Maps dhe Waze.

Pse është e rëndësishme: Kjo është shumë e vetëkuptueshme.Është një cilësi e mirë e përmirësimit të jetës që mund t’i bëjë përdoruesit pak më të interesuar në përdorimin e CarPlay. Apple nuk ka një lojë të vërtetë të makinave akoma, por kjo është një mënyrë për të filluar që përdoruesit të mësohen me iOS në makinë. /PCWorld Albanian

Tags >

Apple
Lajmet e fundit>