Lajmet

200,000 dollar për ata që provojnë se MS-DOS është kopjuar nga Microsoft

Publikuar , 18 Nëntor 2016
0
200,000 dollar për ata që provojnë se MS-DOS është kopjuar nga Microsoft

ms-dos_boxMS-DOS është një sistem operativ i ndërprerë për kompjuterët personal x86, më shumë i zhvilluar nga Microsoft. Thuhet se Microsoft kopjoi CP/M për të zhvilluar versionin e parë të MS-DOS për PC IBM.

Këto spekulime morën fund, megjithatë eksperti Bob Zeidman – i cili vetë nuk gjeti ndonjë konfirmim se DOS ishte i kopjuar – nuk është ende gati që të heqë dorë.

Në 2012, Zeidman përdori instrumente shkencore programimi për të ekzaminuar kodin. Ai nuk gjeti prova se ishte kopjuar dhe raportoi zbulimet e tij një shkrim të titulluar “A e vodhi Bill Gates Zemrën e DOS?” (Did Bill Gates Steal the Heart of DOS?).

Që nga investigimi, Microsoft dha një pjesë të paaksesueshme më parë të kodit të MS-DOS tek Muzeu i Historisë së Kompjuterit.  Një qendër e ngjashme historike ka gjetur dhe lëshuar, një interpretim më total të kodit burim të CP/M që shumë pranojnë se dha bazat në të cilat MS-DOS u bazua.

Zeidman e provoi përsëri. Ende, ai nuk gjeti ndonjë shenjë se Microsoft kopjoi kodin nga CP/M. Çdo provë ishte e pamjaftueshme për të demonstruar se kodi është kopjuar, por më shumë është magjepse është fakti se Zeidman ka prezantuar një çmim prej $200,000 për çdo kënd që mund të demonstrojë një lidhje mes këtyre dy kodeve burimore. Kështu ka një shpërblim prej $200,000 për çdo kënd që mund të provojë se MS-DOS është kopjuar nga Microsoft. (PCWorld Albanian)

LEXO EDHE:  Vala dhe Z-Mobile “në luftë” me numrat