Analiza

32-Bit vs 64-Bit: Cili është ndryshimi?

Publikuar , 17 Korrik 2018
0
Në fund të fundit, revolucioni 64-bit është tashmë në PC dhe smartfonë. Ju, nuk keni nevojë të dini shumë për të qenë pjesë e saj. 32-Bit vs 64-Bit: Cili është ndryshimi?

Ka shumë mënyra për të numëruar, por kur bëhet fjalë për kompjuterët ekziston vetëm mënyra binare: 0 dhe 1. Secili prej tyre konsiderohet si “bit”. Kjo do të thotë se për 1 bit, ju merrni dy vlera të mundshme; 2-bit do të thotë katër vlera; pastaj në 3 bit ju dyfishoni atë në tetë (2 në fuqi të tretë). Vijoni në mënyrë eksponenciale dhe përfundimisht merrni 32-bit  me vlerë 4,294,967,296; 64-bit vlen 18,446,744,073,709,551,616 vlera.

Ky është një numër i madh i numrave, dhe numrat tregojnë se sa shumë më i fuqishëm mund të jetë një çip që mbështet në bite me fuqi më të larta . Është shumë më tepër se dyfishi.

Kjo është çdo disa vjet, çipet brenda kompjuterave (madje edhe smartfonë) dhe software që funksionojnë në këto çipe bëjnë hapa përpara në mbështetjen e një numri të ri. Për shembull: Intel 8080 çip në vitet 1970 mbështeti versionin 8-bit.

Windows 3.1  në 1992 ishte versioni i parë desktop 16-bit i Windows. AMD dërgoi çipin e parë desktop 64-bit në 2003. Apple bëri Mac OS X Snow Leopard krejtësisht 64-bit në 2009. Smartfoni i parë me një çip 64-bit (Apple A7) ishte iPhone 5 në 2014.

Është mjaft e qartë: 64-bit, i quajtur ndonjëherë si x64, është i aftë të bëjë më shumë se 32 bit. Këto ditë, ka më shumë gjasa që tashmë të keni çipe 64-bit me sisteme operative 64-bit, të cilat në anën tjetër të afishojnë aplikacione 64-bit (për celularë) ose programe. Por jo gjithmonë. Për shembull, Windows 7, 8, 8.1 dhe 10 erdhën në versione 32-bit ose 64-bit.

Si mund ta kuptoni versionin që keni?

LEXO EDHE:  Amazon beson se robotët nuk do të punojnë dot pa staf njerëzor

Identifikoni OS 64-Bit.

Nëse keni Windows në një kompjuter më pak se 10 vjeç, çipi juaj është pothuajse i garantuar të jetë 64-bit, por mund të keni instaluar një version 32-bitësh të OS. Është e lehtë të kontrolloni. Në Windows 10, klikoni në ikonën “My Computer” në desktop dhe zgjidhni “Properties” (ose hapni Control Panel dhe shkoni te System and Security> System).

Nën kreun e System, do ta shihni atë në System Type: “Sistemi operativ 64-bit, procesori me bazë x64” do të thotë që jeni i mbuluar. Ju gjithashtu mund të shtypni About në kutinë e kërkimit të Windows 10 për të sjellë faqen Settings, e cila do të tregojë të njëjtën gjë.

Pse 32-bit në të gjitha?

Pse do të instaloni një OS 32-bit në një kompjuter desktop apo laptop? Arsyeja  është për shkak se ju keni një procesor 32-bit, i cili kërkon një OS 32-bit. Intel filloi të prodhonte procesorë 32-bit në brezin 80386 në vitin 1985; ajo ishte duke shitur procesorë 64-bit deri në vitin 2001.

Nëse keni blerë një PC që nga koha kur çipi Pentium D doli në 2005, nuk ka gjasa që të keni një set instruksioni 32-bit brenda. Intel-i i fundit 32-bit, Pentium 4E, doli në shkurt të vitit 2004 dhe u shtri në 64-bit nga x86-64. Kjo ishte e prapambetur krahasuar me softuerët 32- dhe 16-bit  sipas nevojës.

Versione më të vonshme të Pentium 4, si Extreme Edition, ishin plotësisht 64-bit dhe madje kjo u ndërpre deri në vitin 2005. Përmirësimet e mëvonshme, nëse ka, nuk mund të kenë kërcyer deri në 64 bit. Ju mund të përcaktoni nëse kompjuteri juaj është me të vërtetë i gatshëm për 64 bit të plotë duke përdorur softuer si 64bit Çecker.

LEXO EDHE:  Shitet në ankand konsola më e shtrenjtë në histori

Ai punon në të gjitha versionet e Windows që kthehen në Windows 95. Instalimi i një sistemi 32-bit në një sistem arkitekture 64-bit do të funksionojë, por nuk është optimal. Instalimi i më shumë RAM në një sistem me një OS 32-bit nuk ka shumë ndikim në performancë.

Por përmirësoni atë sistem me RAM shtesë në versionin 64-bit të Windows dhe ju do të vini re ndryshimin. Kjo duhet ta përcaktojë atë në mënyrë të tillë: RAM-i i mbështetur zyrtarisht në Windows 10 është 2 terabajt (ose 128GB në Windows 10 Home). Kufiri teorik i RAM në 64 bit: 16 exabytes.

Në Mac, ju keni më pak gjasa për të pasur këto zgjedhje. Në menunë Apple About this Mac, klikoni System Report, dhe të nxjerrë në pah të gjitha aplikacionet e listuara nën Software. Secili do të ketë një hyrje 64-bit (Intel) duke thënë Yes ose No. Një mbështetës deri kohët e fundit ishte Microsoft Office për Mac – ka ofruar vetëm një version 64-bit duke filluar nga mesi i vitit 2016.

Mobile 64-bit

Siç u përmend më lart, çipi A7 i Apple ishte procesori i parë 64-bit për  një telefon celular (iPhone 5s). Në vitin 2015, Apple mandatoi që të gjithë softuerët iOS do të kalonin në 64 bit. Pra në qershor 2016, duke hapur një aplikacion 32-bit në versionet e fundit të iOS shkaktoi një paralajmërim “jo të optimizuar: “duke e përdorur atë mund të ndikojë në performancën e përgjithshme të sistemit. ”

Nëse keni iOS 10, ju ndoshta nuk mund të përdorni ato aplikacione më të vjetër 32-bit që nuk kanë pasur një përditësim (me përjashtim të disa pajisje të vjetra që mbështesin iOS 10 në çipe 32-bit).  Në telefonat Android, ajo mund të jetë pak e komplikuar për të zbuluar detaje. Gjithashtu, në qoftë se ju nuk keni  Android 5.0 Lollipop ose më të ri, ju jeni ende në versionin 32-bit. Një aplikacion që do t’ju tregojë  është Antutu Benchmark; ngarkojeni atë, klikoni butonin Info, dhe  kërkoni për linjën Android.

LEXO EDHE:  Facebook nuk do të përdorë më numrat e telefonit të përdoruesve për tu dërguar reklama

Ajo do t’ju tregojë versionin Android dhe nëse është  32- ose 64-bit. Për iOS dhe Android, kjo nuk ka të bëjë me hapjen e OS për të përdorur më shumë RAM. Në fakt, kalimi në x64  nuk është një garanci e mirë e performancës-shumë telefona Android 32-bit përputhen iPhone 5S 64-bit fillestar.

Plus, telefonat e parë Android 64-bit, si HTC Desire 510, nuk përfitojnë aspak duke ngecur me një version më të vjetër 32-bit të Android. Por smartfonët 64-bit kanë përfitime të tjera-gjëra të tilla si të dhëna për ciklin (dhe më të shpejtë), enkriptim më të mirë, dhe në përgjithësi duke lëvizur në çipe të reja-konkretisht me arkitekturën ARMv8 64-bit-me karakteristika të përmirësuara, si efikasiteti i energjisë. Në fund të fundit, revolucioni 64-bit është tashmë në PC dhe smartfonë. Ju, nuk keni nevojë të dini shumë për të qenë pjesë e saj. /PCWorld Albanian