Lajmet

3 Amerikan ndajnë çmimin Nobel për Fizikë

Publikuar , 07 Tetor 2009
0
3 Amerikan ndajnë çmimin Nobel për Fizikë

Ata kanë ndihmuar në zhvillimin e një kablloje me fibra optike dhe kanë zbuluar “syrin” në aparatet digjitale, një teknologji që ka rritur nivelin e fotografimit dhe shërbimeve të shpejta të internetit, ka bërë revolucion në komunikim dhe shkencë dhe në një mënyrë ka transformuar rrugën sesi jetojmë, punojnë dhe argëtojmë vetën.

Gjysma e çmimit prej 1.4 milion dollarë shkojnë për Charles K. Kao (75 vjeç), i cili ka zbuluar sesi të transmetojë sinjalet e dritës në distancë të gjatë përmes fibrave të xhamit të holla sa qimja e flokut. Kjo ka shtyrë para zhvillimin e rrjeteve komunikuese me fibra optike që përcjellin zërin, videon dhe të dhënat e internetit të shpejtë anembanë botës, brenda një gjysmë sekonde.

Gjysma tjetër e çmimit shkojnë për Willard S. Boyle (85 vjeç) dhe George E. Smith (79 vjeç), të cilët kanë hapur dyert për aparatet digjitale duke zbuluar një sensor që kthen dritën në sinjale elektrike.

Këta tre amerikan, Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencës i ka deklaruar, si “mjeshtër të dritës” puna e të cilëve ka “ndihmuar formimin e themeleve për shoqëritë e sotme të rrjeteve”.

Gjatë të hënës, tre shkencëtarët amerikan kanë ndarë çmimin Nobel në mjekësi për zbulim të një mekanizmi kyç në operimet gjenetike të qelizave, një zbulim që ka inspiruar linja të reja për hulumtime të mëtutjeshme rreth kancerit.

LEXO EDHE:  ALBtelecom rinovon frekuencat 900/1800 Mhz të telefonisë celulare edhe për 15 vjet