Lajmet

Adobe do të përdorë inteligjencën artificiale për të dalluar fotot e prekura nga fotoshopi

Publikuar , 23 Qershor 2018
0
Për të dalluar këtë lloj manipulimi, ekspertët e kërkimeve digjitale zakonisht kërkojnë të dhëna në shtresa të fshehura të imazhit. Adobe do të përdorë inteligjencën artificiale për të dalluar fotot e prekura nga fotoshopi

Ekspertët në mbarë botën po shqetësohen gjithnjë e më shumë për mjetet e reja të Adobe Illustrator që e bëjnë më të lehtë se kurrë të redaktojnë imazhe dhe video – sidomos me fuqinë e medias sociale për të shpërndarë përmbajtje shpejt dhe pa kontrolluar.

Disa prej këtyre mjeteve janë duke u zhvilluar nga Adobe, por kompania po punon gjithashtu në një mënyrë duke hulumtuar se si mund të përdoret machine learning për të dalluar automatikisht fotot e prekura.

Puna më e fundit e kompanisë, e ekspozuar këtë muaj në konferencën e vizionit kompjuterik CVPR, tregon se si kërkimet digjitale të bëra nga njerëzit mund të automatizohen nga makinat në shumë pak kohë.

Dokumenti hulumtues nuk paraqet një përparim në këtë fushë dhe nuk është ende i disponueshëm si një produkt komercial, por është interesante të shohësh Adobe – një emër sinonim me përpunimin e imazheve – të interesohet për këtë linjë të punës.

Një zëdhënës i kompanisë tha se ky ishte një “projekt kërkimi në fazën e hershme”, por në të ardhmen, kompania dëshiron të luajë një rol në “zhvillimin e teknologjisë që ndihmon monitorimin dhe verifikimin e origjinalitetit të medias digjitale”.

Saktësisht se çfarë mund të thotë kjo nuk është e qartë, pasi Adobe nuk ka lëshuar kurrë softuer të dizajnuar për të gjetur imazhe të rreme.

Por, kompania tregon për punën e saj me zbatimin e ligjit (duke përdorur forensikë digjitale për të ndihmuar në gjetjen e fëmijëve të zhdukur) si dëshmi e qëndrimit të përgjegjshëm ndaj teknologjisë së saj.

Dokumenti i ri hulumtues tregon se si mund të përdoret machine learning për të identifikuar tre lloje të zakonshme të manipulimit të imazhit: splicing, ku dy pjesë të imazheve të ndryshme janë të kombinuara; klonimin, ku objektet brenda një imazhi kopjohen dhe ngjiten; dhe heqjen, kur një objekt është përpunuar tërësisht.

LEXO EDHE:  A është ky telefoni i dytë me ekran me palosje që Samsung do të prezantojë?

Për të dalluar këtë lloj manipulimi, ekspertët e kërkimeve digjitale zakonisht kërkojnë të dhëna në shtresa të fshehura të imazhit.

Kur bëhen këto lloj përpunimesh, ata lënë pas objekte digjitale, si mospërputhje në ndryshimet në ngjyrë dhe ndriçim të krijuar nga sensorë të imazhit (të njohur gjithashtu si zhurma e imazhit).

Kur bashkoni dy imazhe të ndryshme, për shembull, ose kopjoni dhe ngjitni një objekt nga një pjesë e një imazhi në një tjetër, kjo zhurmë e sfondit nuk përputhet, si një njollë në një mur të mbuluar me një ngjyrë paksa të ndryshme.

Ashtu si me shumë sisteme të tjera të machine learning, Adobe u mësua duke përdorur një grup të dhënash të imazheve të përpunuar. Nga kjo, ai mësoi të dallonte modelet e zakonshme që tregojnë ngatërrime.

Kompania shënoi më lart në disa teste sesa sistemet e ngjashme të ndërtuara nga ekipet e tjera, por jo në mënyrë të theksuar. Megjithatë, hulumtimi nuk ka aplikim të drejtpërdrejtë në zbulimin e deepfakes, një lloj i ri i videove të përpunuara duke përdorur inteligjencën artificiale.

“Përfitimi i këtyre qasjeve të reja është se ata kanë potencial për të zbuluar objekte që nuk janë të dukshme dhe nuk njihen më parë”, tha eksperti digjital Hany Farid.

“Pengesa e këtyre qasjeve është se ato janë po aq të mira sa të dhënat e trajnimit të futura në rrjete dhe tani, për të paktën, kanë më pak gjasa të mësojnë artefakte të nivelit më të lartë si mospërputhje në gjeometrinë e hijeve dhe reflektimeve”.

Duke lënë këto paralajmërime mënjanë, është mirë të shohësh më shumë hulumtime që mund të na ndihmojnë të gjejmë mashtrime dixhitale.

LEXO EDHE:  Gjenerata e 7-të e iPad ka ekran më të madh se paraardhësi dhe lapsin Apple Pencil

Nëse ata që frenojnë alarmin janë të drejtë dhe ne jemi drejtuar në një lloj bote pas të vërtetës, ne do të kemi nevojë për të gjitha mjetet që për të renditur faktin nga fiction. AI mund të dëmtojë, por mund të ndihmojë gjithashtu. /PCWorld Albanian

Tags >

Adobe