Lajmet

Android P: Një vështrim i parë në përditësimin më të madh të Google ndër vite

Publikuar , 10 Maj 2018
Ja lista e telefonave që do të mbështesin beta: Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 dhe Essential PH-1, Pixel Google dhe Pixel Google 2 Android P: Një vështrim i parë në përditësimin më të madh të Google ndër vite

Këtë vit, Google po bën diçka ndryshe me Android. Në vend që t’ju tregojë të gjitha mënyrat me të cilat mund të përdorni sistemin operativ të telefonit për të bërë më shumë, po krijon veçori për t’ju ndihmuar ta përdorni më pak.

Android P, që do të dalë më vonë këtë vit, do të ketë një pult të ri që ju tregon sa shpesh, kur dhe për sa kohë jeni duke përdorur çdo aplikacion në telefonin tuaj. Gjithashtu do t’ju lejojë të vendosni kufij për veten tuaj.

Tipari është një nga disa që Google po kombinon në një temë që e quan “Digital Well Being”.

Android P gjithashtu përfshin një ndërfaqe të re bazë që përdor gjeste të navigimit si iPhone dhe mënyra më të zgjuara për të përdorur funksionet që zakonisht varrosen brenda aplikacioneve.

Është gjithashtu në dispozicion si një beta publike duke filluar menjëherë në 11 telefona të ndryshëm. Kjo është intriguese sepse Google është në të vërtetë duke bërë përparim në marrjen e prodhuesve për të rinovuar telefonat e tyre në kohën e duhur.

Vitin e kaluar, Android Oreo ishte më shumë rreth ndryshimeve të brendshme sesa tek karakteristikat e përdoruesit. Këtë vit, Android P është plot me ndryshime vizuale dhe veçori të reja.

Kontrollet prindërore për ju.

Sameer Samat, VP i menaxhimit të produktit për Android, thotë se kompania ka punuar për këto mjete për një kohë të gjatë të bazuar në kërkimin e përdoruesve, kjo jo një dëshirë për të nxjerrë jashtë valës në rritje të shqetësimit rreth humbjes së vëmendjes.

“Ka 2 miliardë përdorues Android. Është sistemi më i madh operativ në botë, “thotë ai. “Ne jemi OS dhe ne ndjehemi sikur duhet të bëjmë më shumë rreth kësaj zone. Ne ndjejmë se e kemi si përgjegjësi për të bërë më shumë.”

Android P ofron një sërë mjetesh për t’ju ndihmuar të mbani larg bezdisjen e telefonin tuaj.

Më interesant është pulti i ri i shfrytëzimit. Është një aplikacion që ju jep një sasi pothuajse të madhe të informacionit rreth përdorimit të telefonit tuaj. Ja se si i hedh poshtë të dhënat:

  • Sa minuta keni përdorur telefonin tuaj në përgjithësi në ditë.
  • Sa njoftime keni marrë.
  • Një grafik që tregon se sa kohë ju keni përdorur çdo aplikacion në telefonin tuaj atë ditë.
  • Sa kohë në ditë e keni përdorur çdo aplikacion në telefonin tuaj, të ndara orë pas ore.

Samat thotë se ky pult është pjesë e një fushate me dy hapa për t’ju bërë të keni një marrëdhënie më të mirë me telefonin tuaj. “Nëse mendoni për ditën tuaj, a ju kujtohet sa e keni përdorur telefonin tuaj? A e dini se çfarë keni bërë? “Shanset janë se përgjigjet tuaja për të dyja pyetjet nuk janë shumë të sakta.

Ai është projektuar për t’ju dhënë përgjigje këtyre pyetjeve.

Hapi i dytë pas “ndërgjegjësimit”, për Samatin, është “kontrolli”. Paneli i kontrollit ju lejon të vendosni kufizime në përdorimin e telefonit. Ju mund të caktoni një numër minutash në ditë që ju lejohet të përdorni çdo aplikacion. Kur të afroheni deri në fund, një paralajmërim ju tregon se ju jeni pothuajse jashtë kohës. Dhe kur të keni arritur kufirin tuaj të vetëvendosur, aplikacioni ndalon. Kjo i referohet kontrolleve prindërore (të cilat tashmë ekzistojnë për Android), por për ju në vend të fëmijës suaj.

Ekziston gjithashtu një tipar i ri i quajtur “Wind down”. Aktivizoje dhe tregoji kur dëshiron të shkosh në shtrat. Kur vjen koha e gjumit, telefoni juaj automatikisht do të hyjë në modalitetin “Mos shqetësoni” dhe të bëhet tërësisht në ngjyrë të errët. Ajo do të vazhdojë të funksionojë, por me një kujtesë vizive të zymtë që ju po e thyeni premtimin për veten tuaj për ta ndaluar përdorimin dhe për të shkuar në gjumë.

Android P do të jetë edhe më agresiv me këtë, gjithashtu,tani, kur e ndizni shërbimin, njoftimet tuaja zhduken. Ata nuk shfaqen në ekranin e kyçjes, në ekranin gjithmonë të shfaqur ose tek njoftimet. E vetmja mënyrë që telefoni juaj të lëvizë ose t’ju japë ndonjë sinjal vizual se dikush po përpiqet të arrijë tek ju është nëse telefonon një kontakt i paracaktuar me yll.

Android P Beta arrin ekstremet për të bllokuar njoftimet tuaja.

Samat thotë se kompania gjithashtu po eksperimenton me një gjest të ri. Nëse telefoni juaj është në tavolinë dhe ju e rrokullisni, do të jetë në gjendje të aktivizojë automatikisht mënyrën DND(Do not Disturb).

Google po përsërit gjithashtu se si funksionojnë njoftimet në Android P për të kufizuar më tej shpërqëndrimet. Sistemi operativ tashmë është i madh në ofrimin e opsioneve (ndoshta shumë prej tyre) për mënyrën se si njoftimet bëjnë ose nuk lëvizin telefonin tuaj, kështu që në P, Google i bën ata më të lehtë për tu aksesuar.

Në pjesën e poshtme të tabelës së njoftimeve është një buton i ri “Manage notifications”. Prekni, dhe ju shkoni në një ekran që tregon të gjitha preferencat e njoftimit të aplikacionit, të renditur nga koha që ju kanë njoftuar. Gjithashtu mund të zgjidhni sipas aplikacioneve që dërgojnë më shumë njoftime. Ka një mundësi tjetër për të zvogëluar shpërqëndrimin për përdoruesit e korporatave. Në Android, është e mundur që telefoni juaj të konfigurohet në mënyrë që të keni “aplikacione të punës” të ndara nga aplikacionet tuaja të rregullta. Në Android P, ato aplikacione veçohen në një tab tjetër në sirtarin e aplikacioneve. Në pjesën e poshtme të skedës është një kalim i këmbyesve për t’i çaktivizuar ato. Pra, kur shkoni me pushime, mund të merrni edhe një pushim nga aplikacionet tuaja të punës, pa pasur nevojë për të fikur njoftimet një nga një.

Navigimi me gjeste.

Në thelb, Google po kalon sjelljen e butonit Home në Android P. Ju do të rrëshqisni tani për të shkuar në një pasqyrë të aplikacioneve të hapura dhe të rrëshqisni më tej për të shkuar te kutia e aplikacionit. Nuk ka më një buton me shumë detyra, dhe butoni i pasmë shfaqet vetëm në aplikacione.

Dave Burke, VP i inxhinierisë për Android, thotë se ndryshimet në lundrimin e Android janë bërë në emër të “për ta bërë Android më të thjeshtë por edhe më të afrueshëm”. Është një mënyrë kundërintuitive për të përshkruar sistemin e ri. Mënyra se si zakonisht mendojmë për UI është se të kesh një buton të dukshëm që mund të prekësh është më mirë se të kujtosh një gjest – ose, në këtë rast, disa prej tyre.

Dhe nuk është se lundrimi me gjeste është diçka e re në smartfone. Nëse e keni përdorur ndonjëherë një iPhone X, është e ngjashme me atë se si funksionon ky sistem, por me disa ndryshime kyçe. Nëse e keni përdorur ndonjëherë një telefon webOS, ai do të ndihet edhe më i njohur. Ka edhe telefona Android ekzistues që tashmë kanë punuar në diçka si ajo e Android P.

Pajisjet e buttonit të HOME Android P.

Trokit: shko te ekrani kryesor

Shtypni gjatë: fillo Google Assistant

Shkundeni gjysmën lart: shko në ekranin e përgjithshëm

Rrëshqisni plotësisht lart: shkoni te kutia e aplikacionit

Rrëshqit në të djathtë: lëvizni nëpër aplikacionet e fundit

Butoni i kthimit: kthehu (shfaqet vetëm brenda aplikacioneve)

Elementet e ANDROID P UI.

Ekrani bazë: Butoni tradicional Home Android, ku vendosni aplikacione dhe widgets. Përmban një dok me shiritin e kërkimit të integruar të Google. Rrëshqisni në të djathtë për të hyrë në Google Feed.

Kutia e aplikacioneve: të gjitha aplikacionet e renditura në mënyrë alfabetike.

Cilësimet e shpejta: thjeshtësia në Android P. Shfaqet në krye të tabelës së njoftimit. Një rrëshqitje e dytë poshtë zbulon më shumë elementë.Për shkak se këto gjeste funksionojnë pa marrë parasysh se ku ndodheni në sistem, ju keni qasje të menjëhershme në ekranin e përgjithshëm dhe kutinë e aplikacioneve në çdo kohë. Nëse doni të kaloni shpejt aplikacionet, gjesti i avancuar i rrëshqitjes së butonit Home funksionon mirë dhe ju lejon të hidheni shpejt në më shumë se vetëm tek aplikacioni i fundit.

Ekrani i përmbledhjes është veçanërisht i dobishëm. Google gjithashtu po e vendos këtë rresht të aplikacioneve të parashikuara në fund në djathtë pranë shiritit të kërkimit. Siç thuhet,screenshot-i i ekranit tani ju jep një mënyrë për të shënuar direkt imazhet përpara se t’i ruani ose t’i ndani ato. Ata gjithashtu shtuan një buton të ekranit në menunë që shfaqet kur mbani butonin e energjisë në rast se e urreni volumin + kombinimin e tastit të energjisë.Në shumë telefona, nuk do të ketë një mënyrë të bazuar në hardware për të vënë shpejt telefonin tuaj në heshtje. Duhet të prekni ekranin në vend të mbajtjes së butonit të volumit.

Së fundi, ashtu siç ndodh çdo vit, Google është duke u shqetësuar me menunë e cilësimeve të shpejta. Këtë herë, ikonat janë blu dhe nuk kanë më një menu drop-down poshtë tyre. Prekja e butonave ndez dhe çaktivizon funksione, dhe gjatë mbajtjes shtypur ju hedh më shumë cilësime.

Një tjetër përdorim për fuqizimin e UI me AI.

Në Android P, Google ende po përpiqet të përdorë aftësitë e saj në AI dhe të mësuarit në makinë për ta bërë Android të zgjuar.

Telefoni do të mbajë një sy tek aplikacionet që nisni dhe kur.e nisni. Ai do të bëjë diçka të ngjashme me rrëshqitësin tuaj të ndriçmit, duke shikuar se si e përdorni atë me kalimin e kohës dhe duke përshtatur ndriçimin përshtatës që të përputhet me zakonet tuaja.

Megjithatë, ka pak ndryshime ambicioze të UI të nxitura nga algoritmet e Google. Google po i prezanton zhvilluesit me disa terma: “Veprimet” dhe “Pjesët”. Ato janë në thelb lidhje të thella në aplikacione që mund të shfaqen në pjesë të tjera të sistemit operativ. Veprimet janë analoge me Veprimet në Asistentin e Google; Pjesët janë një nëngrup që mund të tregojë UI-n e vetë aplikacionit kur shkruani një kërkim global në telefon.

Nën rreshtin e parashikimit të aplikacionit (një tjetër ndërfaqe e drejtuar nga AI) janë dy butona të rinj. Android P përpiqet të parashikojë gjëra të caktuara që mund të doni të bëni – si një mesazh të një mik ose riporositja e ushqimit në një aplikacion shpërndarës – dhe vendos lidhje të drejtpërdrejta për t’i bërë ato gjëra atje. Ato janë të ngjashme në koncept me shkurtesat e aplikacioneve që tashmë ekzistojnë në Android, por përditësohen për vitin 2018. Veprimet mund të shfaqen pothuajse kudo..Do të shihni një buton për të thirrur një Ashensor direkt për të shkuar në Home, të kompletuar me ikonat dhe dizajnin e aplikacionit.Ideja prapa të dyja këtyre koncepteve është që të shpërbëhen pjesët e ndryshme të aplikacioneve që përdorni në sistemin operativ më të madh.

Zhvilluesit do të duhet të ndërtojnë disa korniza në aplikacionet e tyre për të vënë Veprimet dhe Pjesët në dispozicion të sistemit. Kur ta bëjnë këtë,AI në Android P do të përpiqet të kuptojë se çfarë mund të bëjnë këto aplikacione dhe t’i sugjerojnë këto veprime për ju. “Kur modularizon aplikacionin, nuk është vetëm një thirrje API,” thotë Samat. “Ju keni këto komponente që mund të kuptohen nga sistemi, parashikuar nga sistemi, dhe pastaj të kryera nga sistemi.”

Një gjë e fundit: Google ka zhvilluar një kornizë tjetër për zhvilluesit të quajtur “MLKit”, e cila u mundëson zhvilluesve të shtojnë më lehtë të mësuarit e makinës në aplikacionet e tyre. Mund të punojë në nivel lokal ose në lidhje me shërbimet cloud – dhe do të funksionojë si në Android ashtu edhe në iOS.

Treble

Spektri që varet nga çdo lëshim i Android është se të gjithë e dinë se do të jenë muaj – nëse jo më shumë se një vit – para se shumica e telefonave do të marrin atë. Dhe çdo vit Google ka pasur një strategji të ndryshme për të rregulluar këtë problem.

Për pjesën më të madhe të jetës së Android-it, kjo strategji përbën pak më shumë se sa transportuesit dhe prodhuesit që po bëjnë më mirë. Por vitin e kaluar, Google vendosi për një rregullim më teknik. Ai quhet Treble, dhe është një riarkitekturim themelor se si Android është ndërtuar dhe përshtatur.Duke punuar me prodhuesit e çipeve më herët në procesin e zhvillimit, Google mund të ndihmojë prodhuesit aktualë të telefonave të lëshojnë përditësimet e tyre më shpejt.

Këtë vit, ka një shenjë se rregullimi teknik është duke punuar më mirë sesa thjesht duke kërkuar mirë. Android beta është në dispozicion menjëherë, por po vjen në shtatë pajisje të ndryshme Android të palëve të treta. Zakonisht, beta ndodh vetëm në telefonat Pixel ose Nexus të Google. Dhe kështu, nëse bateritë e mëparshme janë ndonjë tregues, ne mund të shohim që telefonat të lëshojnë përditësimet e Android P më shpejt se më parë.

Ja lista e telefonave që do të mbështesin beta: Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 dhe Essential PH-1, Pixel Google dhe Pixel Google 2

Por e dinit se prodhuesi më i madh i Android nuk është i listuar këtu: Samsung. Një optimist mund të nxjerrë në pah se Samsung është duke punuar ngushtë me Google në kuadrin e ri Treble, kështu që nuk ka arsye për të panikuar për mungesën e telefonave Galaxy që ofrojnë beta. Një pesimist mund të thotë se betat janë të mira dhe të gjitha, por duke pasur parasysh historinë, ndoshta duhet të supozojmë më të keqen.

Në një lëshim të vetëm, Google po merr problemin e zbehjes digjitale, duke e çuar plotësisht në navigacionin kryesor të OS dhe duke punuar shumë për të shpërbërë gjërat që duam të përmbushim brenda aplikacioneve në pjesën tjetër të OS. Dhe gjithçka që është në krye të ndryshimeve vizuale që kemi parë tashmë në parapamjen e zhvilluesit të mëparshëm.

Por ndryshimi më i rëndësishëm në Android nuk mund të jetë ajo që është në Android P, por në vend të kësaj, baza e re e përditesimit e përcaktuar vitin e kaluar. Google duhet të marrë momentin e marrjes së shumë partnerëve në beta dhe ta kthejë atë në lançime të vërteta në kohë në telefonat që nuk quhen “Pixel”. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Samsung mbështet Fortnite në betejën kundër Apple