Biznes

Australia me ligje për t’i bërë rrjetet sociale të identifikojnë trollët

Nga: PCWorld
Publikuar , 29 Nëntor 2021
Morrison e krahasoi internetin aktual me një "Perëndim të Egër" ku sulmuesit anonimë mund të "dëmtojnë njerëzit". Nëse kjo nuk mund të ndodhë në jetën reale, nuk ka "asnjë rast" që kjo të ndodhë online, tha Kryeministri. Australia me ligje për t’i bërë rrjetet sociale të identifikojnë trollët

Australia së shpejti mund ta bëjë jetën të vështirë për trollët e internetit – nëse do të ketë një kosto të konsiderueshme. Reuters raporton se kryeministri Scott Morrison ka zbuluar plane për legjislacionin që, në disa raste, mund të detyrojë rrjetet sociale të zbulojnë identitetin e trollëve dhe të tjerëve që bëjnë komente shpifëse. Një mekanizëm ankesash do të kërkonte që platformat në internet të heqin këto postime armiqësore. Nëse nuk e bëjnë, sistemi gjyqësor mund të urdhërojë një faqe të caktuar për të dhënë detaje të postimit fyes.

Morrison e krahasoi internetin aktual me një “Perëndim të Egër” ku sulmuesit anonimë mund të “dëmtojnë njerëzit”. Nëse kjo nuk mund të ndodhë në jetën reale, nuk ka “asnjë rast” që kjo të ndodhë online, tha Kryeministri.

Ligjet e propozuara vijnë disa javë pasi Gjykata e Lartë e Australisë vendosi që kompanitë mediatike mund të mbahen përgjegjëse për komentet në postimet në Facebook. CNN kufizoi aksesin në faqet e saj në Facebook për shkak të këtyre shqetësimeve  penguese. Legjislacioni i synuar do ta çonte këtë një hap më tej duke mandatuar veprime të caktuara nëse një post konsiderohet i dëmshëm.

Kjo lëvizje ngre pyetje për privatësinë. Anonimiteti mund të ndihmojë trollët, por gjithashtu mbron kundërshtarët politikë dhe kritikët e tjerë të padëmshëm – a do të sigurohet Australia që çdo ligj për zbulimin e identitetit të mos përdoret për të dekurajuar sfidat ndaj autoritetit, siç janë në Kinë? Dhe pa shembuj të legjislacionit, është e paqartë se çfarë do të përbënte një shkelje mjaft serioze për të garantuar zbulimin e një identiteti. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Spotify nuk ndalet, arrin 433 milionë përdorues