Analiza

Beteja e procesorëve: AMD Ryzen vs Intel Coffe Lake

Publikuar , 12 Qershor 2018
0
Beteja e procesorëve: AMD Ryzen vs Intel Coffe Lake

Performanca e CPU-së së  kompjuterit tuaj është jetike për produktivitetin tuaj, lojrat, argëtimin dhe gjithçka rreth kësaj. Dhe kur bëhet fjalë për CPU moderne, ka vetëm dy forca dominuese që duhet të njihni: Intel dhe AMD. Në fakt, nëse niseni për të blerë një desktop të ri, ka një shans shumë të madh që do të ktheheni në shtëpi me një sistem Intel ose AMD. Por nëse këto dy prodhues të CPU mbizotërojnë në treg, si mund të zgjidhni mes tyre? Ja se çfarë duhet të dini.

Udhëheqësit e CPU: AMD Ryzen dhe Intel Coffee Lake

Debati i madh është aktualisht mes  arkitekturës së CPU-së Ryzen të mirëpritur të AMD-së dhe çipset AM4, dhe Intel Coffee Lake dhe çipset 300 Series. Këto paraqesin teknologjinë më të fundit në teknologjinë e CPU-së.

CPU-të AMD kanë qenë të përqendruar gjatë në paketimin e bërthamave të  CPU, duke sjellë përfitime teorike në performancën multi-threading, ndërsa Intel u fokusua në shpejtësinë e lartë të orës dhe efikasitetin individual të bërthamës. Për një kohë të gjatë, Intel dominonte AMD në tregun e CPU. Por futja e arkitekturës së shumëpritur Ryzen solli AMD përsëri në krye si një forcë konkurruese.

AMD vs Intel: Performanca e CPU

Një nga matësit e parë që duhet marrë parasysh është performanca. Rishikuesit dhe shitësit priren të drejtohen ndaj shpejtësisë së orës dhe numrin e bërthamave si matjen e fuqisë bazë të CPU. Ata nuk e kanë gabim, por kjo nuk ju jep gjithë pamjen e fuqisë së CPU-së. Konsideroni:

Shpejtësia e orës: Shpejtësia e orës i referohet sa shumë cikle përpunimi përfundon CPU-ja për sekondë.

Bërthama: Numri i bërthamave fizike që CPU ka. Më shumë bërthama do të thotë më shumë fuqi përpunimi.

Udhëzimet për sekondë: Sa miliona udhëzime mund të trajtojë procesori?

Kashe: Kashetë e mëdha të CPU lejojnë aksesimin e shpeshtë të informacionit.

Front Side Bus: Front Side Bus lejon CPU të komunikojë me pjesën tjetër të sistemit tuaj dhe duhet të punojë në një shpejtësi të ngjashme.

Një tjetër metrikë e rëndësishme e performancës është gjenerimi i CPU. Krahasimi i CPU-ve nëpër gjenerata të ndryshme prodhuese dhe teknologjike është i vështirë, sepse ndërsa përfaqësimi numerik i performancës së CPU mbetet i ngjashëm, teknologjia themelore është e ndryshme. Disa vlerësime vënë në dukje dallimin e performancës së gjeneratës së CPU-së deri në 20% (në favor të gjeneratës së re).

Karakteristikat e AMD Ryzen 2

Gjenerata e Ryzen 2sjell disa veçori të reja në arkitekturë që i japin një shtytje të konsiderueshme. Në fakt, brezi i Ryzen 2 është më i mirë se homologu i saj i Intel 8thgeneration Coffee Lake në shumë mënyra – por në thelb, jo në  të gjitha.Menaxheri i lartë i produkteve të AMD, James Prior, thotë se gjenerata e dytë e AMD Ryzen është një deklarim i efikasitetit të energjisë. Zona nuk do të ndryshojë shumë, por aftësia për ne për të manipuluar kurbën e tensionit frekuencor është përmirësuar. “Performanca për vat e CPU-ve merr një nxitje shtesë duke përdorur karakteristikat e çipset AM4 të AMD si Precision Boost 2 dhe Extended Frequency Range 2 (XFR2).

Gjenerata e dytë e AMD Ryzen gjithashtu vjen në sistemin tuaj me një hyrje të re të dizenjuar për të maksimizuar ato fitime nga  Precision Boost 2 dhe XFR2.

Precision Boost, Precision Boost 2 dhe XFR2.

LEXO EDHE:  Përdoruesit e telefonëve Android mund të jenë përgjuar nga kamera pa dijeninë e tyre

Një procesor AMD dhe motherboard njohin kur CPU ka kapacitet shtesë gjatë proceseve intensive. Frekuenca e CPU rritet derisa të arrijë frekuencën maksimale (turbo) ose pragun e fuqisë ose të temperaturës.

Kur Precision Boost arrin limitin, ajo përpiqet të ruajë kulmin duke u rregulluar në intervale 25MHz.Precision Boost e zbaton këtë në modalitetet “two-core” ose “all-core boost”, ku I pari siguron një rritje më të madhe të performancës. Precision Boost 2 e merr këtë fuqi shtesë dhe performon më tej, por me një ndryshim të madh: nuk ka limit më të ulët të shpejtësisë së orës nëse janë në përdorim më shumë se dy CPU.

Precision Boost 2 lejon frekuencën maksimale në të gjitha bërthamat deri në kufijtë e frekuencës, konsumit të energjisë ose temperaturës.Ngritja e performancës ndryshon në varësi të ngarkesës së punës, si dhe llojin e programit që përdorni. Kështu, programet më të lehta marrin më shumë nxitje, ndërsa ato më intensive marrin më pak. Një sistem më I ftohtë merr më shumë nxitje; një sistem më i ngrohtë merr më pak.

Precision Boost Overdrive është një kuadër i pranishëm në arkitekturën aktuale Ryzen Zen + CPU dhe platformën AM4 X470 motherboard. Aktualisht, Overdrive është si një version më agresiv i Precision Boost 2 që punon duke ndryshuar tensionin e drejtpërdrejtë të bërthamave të CPU, duke lejuar përfitime teorike të performancës jashtë sferës së reklamuar të frekuencës së CPU.Shpejtësia e zgjeruar e frekuencës 2 (XFR2) punon së bashku me Precision Boost 2.

XFR2 ndihmon në përcaktimin se sa larg sistemi mund të shtyjë frekuencën e CPU-së në raport me temperaturën e funksionimit. Në thelb, aq më mirë ftohja, aq më shumë nxitojnë sistemi të trajtojë.

Niveli i Hyrjes: AMD Ryzen 3 1300X vs Intel Core i3-8350K

CPU-të e nivelit të hyrjes për AMD dhe Intel kanë disa dallime të mëdha. Për shembull, Ryzen 1300X është 0.5GHz më i ngadaltë se homologu i tij Intel, por punon me një frekuencë më të lartë RAM dhe ka një 2MB L2 Cache. Një tjetër dallim i rëndësishëm është termocentrali termik (TDP).

(TDP është sasia maksimale e energjisë që një sistem ftohës duhet të eleminojë për të mbajtur CPU të ftohtë.) 65W Ryzen 1300X është shumë më e lehtë për t’u ftohur se 91W i3-8350K-edhe pse shpejtësia e përgjithshme e orës pasqyron këtë ndryshim.

AMD Ryzen 5 1600X vs AMD Ryzen 5 2600X vs Intel Core i5-8600K

Duke kaluar në CPU-të kryesore, ju keni AMD Ryzen 5 1600X, Ryzen 5 2600X dhe Intel Core i5-8600K. Përsëri, CPU ka përparësi dhe dallime të veçanta. AMD Ryzen 5 1600X dhe 2600X, dhe Intel Core i5-8600K, kanë shpejtësi të barabartë të orës dhe bërthama CPU.

Ata gjithashtu kanë të njëjtën frekuencë maksimale RAM (të dy CPU-të punojnë vetëm me dy kanale RAM). Ajo që përcakton të dy CPU-të AMD Ryzen përveç homologut të Intel është numri i thread-eve të CPU.

Të dy çipet AMD kanë 12 fije, krahasuar me gjashtë të i5-8600K. 2600X gjithashtu ka një frekuencë turbo CPU prej 4.2GHz, por ende mbetet pas 4.3GHz të i5-8600K-së.

Në një shtytje të mëtejshme, AMD Ryzen 5 1600X dhe 2600X kombinojnë një kashe LMB 3MB dhe një kashe të madhe 16MB L3 në një përpjekje për të rritur performancën me një dhe më shumë bërthama. Shpejtësia më e lartë kalon në TDP, me 1600X dhe 2600X që gjenerojnë deri në 95W në krahasim me 65W të i5-8600K.Përsëri, ndarja e këtyre tre CPU-ve është e vështirë.

LEXO EDHE:  Intel nuk ka asnjë shans përballë procesorëve të rinj AMD për laptopët

Ryzen 5 2600X është CPU superiore, të paktën tani për tani. Por mos eleminoni Intel Core i5-8600K. UserBenchmark ende vlerëson CPU e Intel me performancë më të mirë me një bërthamë mbi  1600X dhe 2600X. Prandaj, Intel mund të ofrojë performancë më të mirë për lojëra dhe detyra të tjera, ndërsa procesi multithreading i Ryzen mund të ofrojë performancë më të mirë për ata që kalojnë mes programeve me procese intensive.

Performanca: AMD Ryzen 7 1800X vs AMD Ryzen 7 2700X vs Intel i7-8700K

Në një tjetër nivel të performancës së CPU-së, keni disa çipe të konsideruara të fuqishme. AMD Ryzen 7 1800X dhe Intel Core i7-8700K ishin çipet kryesore për gjeneratën e tyre përkatëse të CPU. Futja e AMD Ryzen 7 2700X e bën që të ndryshojë perspektiva.

Në këtë, të dyja modelet 1800X dhe 2700X ofrojnë përfitime të konsiderueshme në performancën multibërthamë dhe përfaqësojnë një zgjedhje të shkëlqyeshme për proceset kreative me burime intensive. 2700X më i ri gjithashtu punon me një frekuencë më të lartë RAM. Megjithatë, siç e keni parë më parë, Intel CPU mund konkurrentët e AMD në performancën me një bërthamë. Si e tillë, shumë lojtarë preferojnë Intel i7-8700K.

Desktop: AMD Ryzen Threadripper 1950X vs Intel i9-7960X

Krahasimi përfundimtar është  mes AMD Ryzen Threadripper 1950X dhe  Intel i9-7960X. Të dyja këto CPU paketojnë 16 bërthama masive dhe 32 thread-e, duke sjellë një sasi të fuqishme pushteti në desktopin tuaj.

Pavarësisht avantazhit të performancës prej 0.6GHz të bërthamës së vetme të Threadripper, Intel i9-7960K tejkalon çipin AMD në teste të shumëfishta. Një nga humbjet më të dukshme vjen në standardin e preferuar të Corona Renderer, AMD.

Fatkeqësisht për AMD, leximet nuk përmirësohen në mënyrë drastike në fusha të tjera. Kontribuesit UserBenchmark vlerësojnë performancën e i9-7960X si më  të lartë se Threadripper 1950X. Një grimvë shpëtimi për AMD është se Threadripper nuk është aq shumë prapa në performancë, por është përpara në lidhje me koston. 1950X zakonisht është qindra dollarë më e lirë sesa ekuivalenti i saj Intel.

Ju mund të keni fuqinë fenomenale të një procesori prej 16 bërthamash, 32 thread CPU dhe ende keni pak të holla.Ka edhe një fakt tjetër që duhet të vihet në dukje. Intel i9-7960K është një procesor Intel Skylake, gjenerata para Ryzen 1 dhe 2 AMD dhe Intel Lake’s Coffee Lake.

AMD Ryzen Threadripper 2 dhe Intel Core 28, 5Ghz CPU

Intel njoftoi një procesor 28 bërthama . Vlerësimi aktual i çmimeve është mbi 2.000 dollarë. Në përgjigje, AMD bëri një njoftim shumë të parashikuar: Threadripper 2 po vjen. Konkurrenti direkt i Intel do të paketojë 32 bërthama dhe 64 thread-e në një CPU të vetëm. Të dyja këto CPU spektakolare do të mbërrijnë në gjysmën e dytë të vitit 2018.

AMD vs Intel: Karakteristikat e çipseteve

Të gjitha specifikimet për secilën prej varieteteve të çipseteve do të kërkojnë një kohë të gjatë për t’u listuar.

 Çipsetet AMD AM4: X470, X370, B350, A320

Çipseti AMD AM4 bashkon procesorët e gjeneratës AMD Zen nën një platformë të vetme motherboard. Foleja AM4 dhe çipseti do të fuqizojnë produktet AMD për të ardhmen e afërt (deri në vitin 2020). Ekzistojnë katër modele kryesore të çipsetit. X470 përkon me gjeneratën e fundit të CPU-së Ryzen 2, ndërsa seria A320 është më i fundit.

LEXO EDHE:  Komisioni Evropian merr në pyetje Libra

Arritja më e madhe për X470 është potenciali për mbështetje më të shpejtë RAM, duke punuar mirë me shpejtësi deri në 2933MHz. AMD thotë se motherboard-et X470 do të marrin më të mirën nga gjenerata e dytë e CPU-ve Ryzen.

Për më tepër, X470 ofron mbështetje për teknologjinë StoreMI të AMD-së. StoreMI punon në mënyrë të ngjashme me Intel Optane Memory, por me disa dallime thelbësore. Për shembull, mund të çiftoni një makinë të gjerë mekanike me një SSD ose deri në 2GB RAM për të krijuar një disk virtual të shpejtë, duke ruajtur dosjet tuaja të rëndësishme në pajisjen më të shpejtë.

Por ndryshe nga teknologjitë e tjera RAID ose madje edhe sistemi rival i Intel, mund të krijoni ose shpërndani një konfigurim StoreMI sipas dëshirës. Kështu, AMD ka një gamë superiore të motherboard-eve në dispozicion për entuziastët në kërkim për të shtfrytëzuar performancën shtesë nga CPU e tyre.

Çipsetet Intel 300 Series: Z370, H370, Q370, B360, H310.

Gjenerata e tetë e Intel,CPU-të Coffee Lake u shoqëruan nga çipseti Intel 300 Series. Që atëherë, Intel ka lëshuar ngadalë pjesën tjetër të serive çipset të Intel 300 Series, duke ushqyer një gamë të gjerë të llojeve të konsumatorëve.

Karakteristika e çipsetit Z370 përmban modalitetin Modern Standby, duke lejuar sistemin tuaj të lidhet me internetin dhe përditësimin e kutisë tuaj postare, ndërsa sistemi është në gjendje të fjetur. Ndërsa ky është një tipar i zakonshëm i laptopit, Modern StandBy është një nga implementimet e para të vërteta të desktopit.

Z370 lejon për të ashtuquajturin “informatizim mjedisor”. Informatizimi i mjedisit lejon që funksionet e zgjimit të zërit të funksionojnë në modalitetet e fuqisë super të ulët, ndër të tjera shtesa të dobishme.

Megjithatë, Z370 ka disa defekte të caktuara. Për shembull, ndryshimet në rregullimin e fuqisë së motherboard-it parandalojnë procesorët Intel Skylake dhe Kaby Lake që të punojnë në motherboardet Z370, pavarësisht ndarjes së të njëjtit xhep CPU.

Një tjetër dobësi e Z370 është mungesa e portave të USB 3.1 të gjeneratës së dytë (nuk ka asnjë).Vlen të përmendet se ndërsa çipseti Z370 nuk shfaqWËi-Fi të integruar, çipsetet e tjerë e bëjnë. Wi-Fi i integruar mbështet shpejtësinë deri në 1.733Mbps mbi standardin 802.11ac Wi-Fi.

AMD Ryzen ose Intel Coffee Lake: Cilin do të blesh?

Ju tani keni një shpalosje të plotë të betejës së procesorëve AMD Ryzen dhe Intel Coffee Lake. Blerja e një sistemi të ri është gjithmonë paksa i ndërlikuar. Raporti i çmimit ndaj energjisë i një sistemi AMD i bën ata një propozim jashtëzakonisht atraktiv. Për më tepër, AMD duket se ka një identitet të fuqishëm zhvillimi, dhe ka patjetër më shumë për të sjellë nga platforma Ryzen dhe AM4.Por a do të thotë që Intel ka përfunduar? Natyrisht jo. Sigurohuni që ju e dini se si duhet të krahasoni CPU-të në mënyrë që të mund të njiheni me zhvillimet e fundit.

Tags >

AMDintel