Biznes

Broadcom tërhiqet nga blerja e Qualcomm

Publikuar , 15 Mars 2018
0
Do të ishte blerja më e madhe e teknologjisë së të gjitha kohërave dhe një marrëveshje e rrezikshme. Por Qualcomm refuzoi ofertën (pa mbyllur plotësisht derën). Pas disa muaj bisedash, disa aksionerë të Qualcomm u bënë të padurueshëm. Broadcom tërhiqet nga blerja e Qualcomm

Që në fillim ngjante si  një marrëveshje e komplikuar, por tani duket sikur planet e Broadcom për të blerë Qualcomm kanë marrë fund. Kompania njoftoi se do të respektojë urdhrin  e Donald Trump dhe do të tërheqë ofertën e tij për Qualcomm. “Edhe pse jemi të zhgënjyer me këtë rezultat, Broadcom do të veprojë në përputhje me urdhrin,” tha Broadcom në një deklaratë.

Në një moment, Broadcom ishte i gatshëm të paguante 121 miliard dollarë për të blerë Qualcomm. Do të ishte blerja më e madhe e teknologjisë së të gjitha kohërave dhe një marrëveshje e rrezikshme. Por Qualcomm refuzoi ofertën (pa mbyllur plotësisht derën). Pas disa muaj bisedash, disa aksionerë të Qualcomm u bënë të padurueshëm.

Kjo çoi në një tronditje të bordit me Kryetarin Ekzekutiv Dr. Paul E. Jacobs duke e bërë të lërë bordin. Retrospektivisht, rezistimi i ofertës së Broadcom mund të ketë qenë lëvizja më e mençur duke pasur parasysh rreziqet rregullatore të marrëveshjes. Administrata e Trump tha se blerja e Qualcomm përbënte një rrezik sigurie.

Broadcom aktualisht është i vendosur në Singapor dhe Komiteti i Investimeve të Huaja në Shtetet e Bashkuara nuk ka dashur të lejojë që Qualcomm të bëhet një kompani e huaj. Broadcom ka përmendur planet për të zhvendosur selinë e saj në SHBA. Dhe Reuters konfirmoi se këto plane vazhdojnë ende. Qualcomm ka prodhuar sisteme-on-a-chip për telefonat Android, si dhe modem dhe çipe të tjera të komunikimit. Përveç kësaj biznesi gjysmëpërçues, Qualcomm fiton një pjesë të konsiderueshme të të ardhurave nga marrëveshjet e licencimit të patentave.

Por Apple, Koreja e Jugut dhe të tjerët nuk duan të paguajnë më këto tarifa. Broadcom gjithashtu prodhon një sërë çipesh që mund t’i gjeni në të gjitha llojet e pajisjeve elektronike, nga rrjetëzimi në modem, GPU dhe më shumë. Shanset janë që të gjitha pajisjet që keni rreth jush kanë një ose disa çipe Qualcomm dhe Broadcom. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Broadcom blen gjigantin Amerikan të sigurisë kibernetike për 10.7 miliardë dollarë