Lajmet

Çfarë është modaliteti portret? Si ndihmon teknologjia në smartfonë për të kapur një pamje më të mirë tuajën

Publikuar , 17 Korrik 2018
0
Modaliteti portret është një veçori në mjaft smartfonë që ju ndihmon të merrni foto më të mira të njerëzve duke kapur një fytyrë të mprehtë dhe një sfond të bukur të paqartë. Çfarë është modaliteti portret? Si ndihmon teknologjia në smartfonë për të kapur një pamje më të mirë tuajën

Smartfonët mund të kenë sensorë dhe lente më të vogla sesa DSLRs, por ajo që kamerat  nuk kanë në harduer, ato mund (ndonjëherë) të kompensohen me softuer dhe fuqi kompjuterike. Modaliteti  portret tani është një tipar i zakonshëm në shumicën e telefonave inteligjentë, por çfarë saktësisht bën? A është vetëm një tjetër fjalëkuptim për të paguar më shumë para për një telefon, apo modaliteti portret  kap me të vërtetë fotot më të mira?  Ja se si funksionon modaliteti portret.

ÇFARË ËSHTË MODALITETI PORTRET?

Modaliteti  portret është një veçori në mjaft smartfonë që ju ndihmon të merrni foto më të mira të njerëzve duke kapur një fytyrë të mprehtë dhe një sfond të bukur të paqartë. Është bërë posaçërisht për të përmirësuar fotot e afërta të një personi. Modaliteti portret filloi si një nga mënyrat e skenës që zakonisht gjeni në një aparat fotografik dixhital, por tani veçoria është përshtatur për fotografinë me smartfon.

Ndërsa të dy modalitetet e portretit në një aparat fotografik dixhital dhe modaliteti portret në një smartphone mund të ndajnë të njëjtin emër, ato ndryshojnë në mënyrë drastike në mënyrën se si është marrë imazhi. Kur u ofrua së pari si një regjim fotografik në kamerat digjitale, ai ndihmoi fotografët e rinj të marrin portrete më të mira duke rregulluar cilësimet e kamerës.

Hapja në lente, zgjerohet për të turbulluar sfondin. Një sfond i paqartë tërheq syrin në subjekt dhe eliminon shpërqëndrimet në sfond, kështu që hapjet e gjera janë të njohura për portrete të kapura profesionalisht. Me kalimin e kohës, u shtua optimizimi shtesë, siç është përmirësimi i përpunimit për t’i bërë fytyrat edhe më të qarta duke eliminuar syrin e kuq dhe duke rregulluar autofokusimit.

Megjithatë, një aparat smartfone nuk mund t’i rregullojë ato cilësime për të marrë një portret më të mirë. Prodhuesit e smartfonëve nuk mund të përshtaten me një sensor gjigant DLSR brenda një telefoni të mençur -por smartfone kanë më shumë fuqi informatike sesa DSLR. Ky ndryshim është ajo që fuqizon mënyrën portret të një smartfoni.

LEXO EDHE:  Telefoni i ardhshëm i Oppo do të karikohet për 30 minuta

Në një smartfon, modaliteti portret është një formë e fotografisë kompjuterike që zbaton artificialisht sfondin për të imituar sfondin e turbullt të një DSLR. Modaliteti portret i smartfone mbështetet në një përzierje softuer dhe harduer.

Turbullimi i  sfondit të një fotoje është më i vështirë sesa tingëllon – për fillestarët, smartfoni duhet të jetë në gjendje të tregojë se cili është sfondi dhe cili nuk është në mënyrë që të mbajë fytyrën e mprehtë.

Prodhues të ndryshëm kanë gjetur mënyra të ndryshme për të përcaktuar se çfarë të turbullojnë dhe çfarë jo, që do të thotë se markë pas marke, modalitetet portret i smartfonëve mund të duken dukshëm të ndryshëm. Nëse vërtet dëshironi të mësoni se si funksionon modaliteti  portret në smartfonët modern, është e rëndësishme të kuptoheni truket që prodhuesit e telefonave përdorin për të mundësuar këtë veçori.

SI PUNOJNË TELEFONAT NË MODALITETIN PORTRET

Apple u pranua gjerësisht si nxitës i trendit të modalitetit portret kur prezantoi funksionin në iPhone 7 Plus në 2017. Ai u provua gjerësisht dhe një numër i prodhuesve të tjerë filluan të lëshonin telefona që përfshinin optimizimin e portretit të tyre.

Harta e thellësisë me dy lente

Modaliteti i portretit origjinal i smartfone kërkon një kamera me dy lente. Hartimi i thellësisë përdor të dy lentet, telefoto dhe lente me kënd të gjerë në një smartfone për të shqyrtuar të njëjtën fushë vizuale dhe krahasimin e shënimeve.

Këto dy pikëpamje të ndryshme mund të punojnë së bashku për të krijuar një “hartë të thellë”, ose një vlerësim se sa larg janë objektet. Me hartën e thellësisë, smartphone pastaj mund të përcaktojë se cili është sfondi dhe cili nuk është.

LEXO EDHE:  Samsung mendon se njerëzit pëlqejnë televizorët vertikalë

I kombinuar me teknologjinë e zbulimit të fytyrës, telefoni drejton imazhin përmes një algoritmi turbullimi që përpiqet të turbullojë sfondin dhe të nxjerrë në pah fytyrën. Kjo është teknika e përdorur nga telefonat më të fundit të Samsung Galaxy, dhe pajisjet më të fundit të iPhone, duke përfshirë iPhone X.

Ndarja Pixel.

Në vend që të kërkojë dy lente, ndarja e piksel kërkon një lloj të caktuar të sensorit të kamerës dhe vetëm një lente. Në vend që të krijojë një hartë të thellë duke përdorur dy lente të ndryshme, kjo teknikë krijon një hartë thellësie nga dy anë të ndryshme të të njëjtit pixel.

Në smartfonë me fokus automatik të dyfishtë pixel, si Pixel 2 i Google, një piksel i vetëm ka dy fotodioda. Ashtu si me një kamera me dy lente, softueri mund të krahasojë pamjet paksa të ndryshme nga të dyja anët e pikselit për të krijuar një hartë thellësie.

Kamera pastaj mund të përdorë hartën e thellësisë pa pasur nevojë të konsultohet me një imazh nga një lente e veçantë dhe të zbatohet turbullimi. Telefonat me këtë aftësi mund të marrin fotografitë e modalitetit portret nga kamera e përparme, e cila mund të jetë më e përshtatshme për selfie-n tuaj.

Modaliteti portret i softuerit

Në mënyrë ideale, modaliteti portret përdor një përzierje harduer dhe softuer për rezultatet më të mira. Por, çka nëse ju nuk mund ta kontrolloni harduerin? Aplikacionet e dizenjuara për të punuar në pajisje të shumta përdorin inteligjencën artificiale dhe njohjen e fytyrës për të gjetur se ku është personi dhe ku është sfondi. Rezultati nuk është aq i saktë sa metodat që përdorin si harduerin ashtu edhe softuerin sepse nuk ka hartë thellësie, por ky lloj modaliteti portret është i disponueshëm nga një gamë më e gjerë e telefonave inteligjentë. Instagram ka një version të modalitetit portret brenda kamerës së integruar që e quan Focus.

LEXO EDHE:  Sa kushtojnë iPhone e rinj në 15 vende të ndryshme?

Cili është ndryshimi?

Për shkak se softueri dhe algoritmet e përdorura për këto teknika mund të ndryshojnë, mund të përfundoni me rezultate të ndryshme për secilën prej këtyre metodave. Së bashku me gjetjen e rezultateve të ndryshme, pajisjet e ndryshme do të kenë karakteristika të dallueshme.

Sepse Pixel 2 nuk ka nevojë për dy lente, modaliteti portret punon me të dy kamerat e pasme dhe me atë të përparme. IPhone X mund të përdorë gjithashtu modalitetin portret në kamerën përballë, por duke përdorur një hartë të thellësisë 3D nga Face ID.

LINJAT E FUNDIT NË MODALITETIN PORTRET

Mënyrat më të mira të portretit janë imazhet nga kamerat lente të ndërrueshme për shkak të kontrollit të hapjes dhe sensorëve më të mëdhenj – asnjë portret tjetër nuk do të duket më i mirë.  Pixel 2 XL duket se merr fotografitë më të mira të portretit, në sajë të softuerit inteligjent dhe një nga kamerat më të mira të smartfonëve përreth. IPhone X gjithashtu performon mirë, edhe pse ka një tendencë, në përvojën tonë, që të errësojë paksa imazhet.

Ndërsa modaliteti portrete ndryshon midis modeleve, dallimi më i madh është midis një telefoni me modalitetin portret dhe një telefoni pa të. Pa harduerin për të krijuar një hartë thellësie, modaliteti portret nuk mund të arrijnë fare nivelin real të turbullimit të sfondit.

Nëse vendosni shumë imazhe të njerëzve, modaliteti portret bën një përmirësim dramatik në cilësinë e fotografisë, madje edhe nga një smartfon. Ky ndryshim është i mjaftueshëm për të garantuar zgjedhjen e një telefoni të caktuar. /PCWorld Albanian

Lajmet e fundit>