Lajmet

Chrome ruan të dhëna të ndjeshme, por Google pretendon që i lejojnë përdoruesit

Publikuar , 13 Tetor 2013
0
Chrome ruan të dhëna të ndjeshme, por Google pretendon që i lejojnë përdoruesit

Një vrimë në shfletuesin Chrome të Google është që ruan informacione personale të cilat përdoruesit nuk presin që të regjistrohen.

Ndërmarrja e sigurisë Identity Finder raporton që Chrome nganjëherë do të ruajë të dhëna me futjen në uebfaqet e sigurisë dhe do t’i ruajë ato të dhëna në formë teksti, kështu që çdokush mund t’i lexojë ato informacione.

Hollësitë mbahen brenda njërit prej skedarëve cache të Chrome që ndodhet brenda sistemit të skedarëve, por çdokush do të mund t’i shihte dhe mund t’i shihte nëse dikush mund të kishte tek kompjuteri i një përdoruesi të Chrome.

Është e paqartë se kur saktësisht Chrome zgjedh të ruajë ato që duket të jenë të dhëna të sigurta, por Google na tregon që ka kuptuar se kjo ndodh dhe që Chrome në përgjithësi nuk ju mbron kundër sulmuesve të cilët tashmë kanë qasje tek kompjuteri juaj.

Ky model i sigurisë e ka vendosur nën tension Google: gjatë verës, Chrome ishte kritikuar për ruajtjen e fjalëkalimeve në menynë e parapëlqimeve ku çdokush me lehtësi do të mund t’i shihte ata. Sikur ai problem, ky tashmë ka qenë i pranishëm për një kohë të gjatë dhe nuk është një problem madhor përderisa dikush ka qasje fizike në kompjuterin e përdoruesit të Chrome. Por derisa ky problem mund të jetë më pak shqetësues sepse të dhënat janë më vështirë të qasshme, Identity Firm ka gjetur informacione të ndjeshme të cilat përdoruesit mund të mos dëshirojnë të qëndrojnë rrotull në radhë të parë. Të dhënat mund të fshihen duke pastruar cache-in në Chrome, ndonëse shfletuesi pastaj do të fillojë sërish të grumbullojë të dhëna shtesë.

LEXO EDHE:  Policia Japoneze arreston një 13 vjeçare për shpërndarjen e një njoftimi "popup" që nuk mbyllej

Në një deklaratë, Google sugjeron që të dhënat lokale më së miri sigurohen me përdorimin e veglave për enkriptim të gjerë të sistemit. Deklarata e plotë e ndërmarrjes është më poshtë:

“Chrome është shfletuesi më i sigurt dhe ju ofron kontroll mbi atë se si i përdor dhe i ruan të dhënat. Chrome pyet për leje përpara se të ruajë informacionet e ndjeshme si hollësitë e kartave të kreditit dhe ju nuk duhet të ruani ndonjë gjë, nëse nuk dëshironi. Për më tepër, të dhënat e ruajtura lokalisht nga Chrome do të enkriptohen, nëse mbështetet nga sistemi themelor operativ. Për shembull, SO Chrome enkripton të gjitha të dhënat vetvetiu. Ne iu rekomandojmë njerëzve që të përdorin masat e sigurisë të ndërtuara në sistemet e tyre të operative që i zgjedhin. (PCWorld Albanian)

verge-108_large_verge_medium_landscape

Lajmet e fundit>