Softuer

Çka nënkupton mungesa e Adobe Flash në Apple iPad?

Publikuar , 28 Janar 2010
0
Çka nënkupton mungesa e Adobe Flash në Apple iPad?

Kur Steve Jobs u ulë poshtë me kujdes në një kolltuk për të nxjerr iPad-in e ri (interneti në duart tuaja),gjatë prezantimit një pjesë e madhe e faqes së New York Times shfaqej si një tullë e kaltër që shfaqte pikëpyetje, gjë që nënkuptonte se përmbajtja Flash mungon.

Kjo do të thotë se iPad nuk përkrahë një prej formateve më të fuqishme dhe më të përhapura kudo nëpër ueb.

Pavarësisht një procesori 1GHz që do të duhej të lëshojë përmbajtje Flash pa asnjë problem – sidomos duke pasur parasysh shumë smartphones tashmë mund të bëjnë këtë – Apple qëllimisht ka larguar këtë format për të mbajtur aftësitë e aplikacioneve të saja të kyçura me çelës.  Kjo do të thotë nuk Farmwille në iPad, nuk ka episode nga CBS.com, nuk ka filma nga Hulu.com, etj.

“Dduket se Apple është duke vazhduar të imponojë kufizime në pajisjet e tyre që limiton edhe botuesit e përmbajtjeve e edhe konsumatorët,” shkroi Adrian Ludwig, prej Adobe.
“Pa përkrahjen për Flash, përdoruesit e iPad nuk do të jetë në gjendje për të hyrë në gamën e plotë të përmbajtjes së internetit, duke përfshirë mbi 70% të lojërave dhe 75% të videove në ueb.”

Scott Aleksandër, redaktor i lartë në Playboy, beson se mungesa e Flash do të jetë një pengesë e madhe për iPad. “Kjo do të thotë se kjo pajisje e jashtëzakonshme do të jetë e kufizuar në shfletim të internetit” thotë ai. “Ju përdorni Flash gjithë kohën si një përdorues i internetit. Nëse përpiqeni të shfletoni pa të në interneti ju do të gjeni vrima.”

Alan Stoga, CEO i  FLYP, beson se mungesa e Flash gjithashtu mund të shkel mbi reputacionin iPad si një e-lexues. “Sfida nuk është thjesht për të bërë revistat dhe gazetat më të qasshme, platforma digjitale me pamje të mira, por për ofruar në dispozicion përmbajtjen e tyre në format të vërtetë multimedial,” tha ai. “Kjo kërkon Flash ose diçka si ajo.”

LEXO EDHE:  Pas një dite të vështirë Facebook, WhatsApp dhe Instagram rikthehen normalitetit

Edhe pse vala e parë e adaptuesve mund të jenë të gatshëm të tejkalojnë mungesën e Flash, rritja e vazhdueshme e popullaritetit të këtij formati, të cilin as Steve Jobs nuk mundi ta anashkalojë në demon e tij, mund të bëjë që pretendimi i Apple për vendosjen e “e internetit në duart tuaja” , të jetë një farsë e vështirë për shitjen e produktit.

Lajmet e fundit>