Vëzhgim

Dëshironi përgjigjie? Kërkoni në Google

Jul 15 2011
0 Shpërndarje
Dëshironi përgjigjie? Kërkoni në Google

Kjo e shtyri hulumtuesen që të mendonde, përpara internetit, si iu përgjigjeshim këtyre pyetjeve.

Ajo gjatë të enjtes, në një edicion shkencor për ditarin Science, tha që interneti ka zënë një vend kryesues në qarkun e shokëve ku njerëzit kërkojnë për informacion

Tani, Sparrow gjeti në një seri të eksperimeneteve që njerëzit duan të marrin informacion nëpërmjet internetit.

Sipas kësaj Sparrow, ata më shumë e mbajnë në mend vendin ku e kanë marrë informacionin se sa vetë informacionin. Por, nëse ata nuk mendojnë që do të mund ta gjejnë sërish informacionin lehtësisht, ata e mbajnë mend informacionin.

Kjo quhet “memorie transaktive”, një teori e zhvilluar rreth 25 vite më parë nga bashkautori, Daniel M. Wegner nga Universiteti Harvard, në të cilin grup të njerëzve bashkarisht grumbullohet dhe rifitohet dituria me çdo anëtar që kontribuon në grup.

Sot nuk është shumë ndryshe, vetëm se edhe vetë kompjuteri është pjesë e këtij grupi, tha ajo. Dhe, njerëzit harrojnë që ky informacion nuk vjen vetvetiu, por pas tij qëndrojnë njerëz, shtoi më tej ajo. Dhe shpesh, me më shumë se një burim të gatshëm, shtoi Sparrow, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin Columbia.

Përdorimi i internetit “nuk nënkupton që ne jemi duke u bërë më pak inteligjentë”, tha ajo, por që ne jemi duke u bërë të ndërlikuar në kërkimin e informacionit më të mirë.

Me që ra fjala, rolin e shërbëtorit e luajti Angela Lansbury./pcworldalbanian

Lajmet e fundit>