Harduer

Ecopa, një startup japonez i cili zgjidh problemet e parkimit me anë të shtyllave inteligjente

Publikuar , 13 Dhjetor 2015
0
Ecopa, një startup japonez i cili zgjidh problemet e parkimit me anë të shtyllave inteligjente

ecopa-the-bridge-japan-930x462Një në pesë drejtues automjetesh në zonat urbane në që mëngjes është në gjueti të një vendi parkimi. Si rezultat disa nisma tentojnë të zgjidhin këtë problem si Akippa në Japonia, JustPark dhe Park Circa në shtete të tjera.

Zyrtarizuar në muajin Nëntor, Ecopa është një zgjidhje që vjen nga Interneti i Gjërave (IoT) i cili vë në funksion disa sensorë kamerash në vendet e parkimit. Drejtuesit e automjeteve mund të kërkojnë për hapësira të lira parkimi përpara se të largohen nga shtëpia, madje edhe ti porosisin.

Përmes një aplikacioni mobil do të informohen se përsa kohë ka qëndruar makina në një vend parkimi dhe sa është kostoja. Mund edhe të paguajnë faturën në fund po nga celulari. Kjo risi e Ecopa nuk kërkon një dizajn specifik të makinës për të përfitur shërbimin. Gjithashtu startupi nuk ka adoptuar pllakën metalike tradicionale të bllokimit të automjetit por përkundër përpiqet të bëjë sa më të vështirë parkimin ose të dëmtojë automjetin e paautorizuar.

Në çdo vend parkim Ecopa ka instaluar një shtyllë metalike e cila përmban një kamër dhe sensor që lexojnë targën e makinës. Falë këtyre sensorëve drejtuesit mund të gjejnë vende parkimi të lira në kohë reale nga telefonët e tyre inteligjentë.

Gjatë Nëntorit dy kompani japoneze adoptuan teknologjinë e Ecopa. Sistemet konvencionale të parkimit kushtojnë miliona dollar për të implementuar njësitë e bllokimit në stacionet e parkimit. Në rastin e Ecopa një shtyllë inteligjente e tillë kushton 1,000 dollar ndërsa kostoja e instalimit shkon në 1,600 dollar. (PCWorld Albanian)

[youtube id=”zvZEgI98ciI”]

LEXO EDHE:  Studimi tregon se Apple Watch mund të identifikojë sëmundjet e zemrës

Tags >

Ecopa
Lajmet e fundit>