Vëzhgim

Elektromotori më i vogël në botë, i përbërë nga një molekulë!

Publikuar , 05 Shtator 2011
0
Elektromotori më i vogël në botë, i përbërë nga një molekulë!

Ekipi i udhëhequr nga profesori asistues i kimisë Charles Sykes ishte në gjendje të lëviz një molekulë të vetme butil-metil-sulfid para dhe prapa duke përdorur një mikroskop skanues depërtues dhe duke ulur temperaturën e molekulës në 5 Kelvin apo 450 F për të qenë në gjendje për të numëruar rrotullimet e molekulës.

Për të fituar një përshkrim më të mirë të asaj sesa i vogël është ky motor, paramendoni se floku i njeriut është 60,000 nanometër në diametër dhe motori është vetëm 1 nanometër i gjerë në diametër. Rekordi i tanishëm për elektromotorin më të vogël në bot është në 200 nanometër gjerësi kështu që tani e tutje Libri Guinness i rekordeve duhet të përmirësohet. 

Ekipi po shpreson të nxjerrë energjinë për të luftuar fërkimin që ngadalëson rrjedhjen e lëngjeve në tuba të nano-shkallëzimeve./pcworldalbanian

LEXO EDHE:  Pse Samsung One UI është një prej softuerëve më të mirë vendosur në një smartfon

Lajmet e fundit>