Vëzhgim

FBI i kërkon ndihmë Google për një telefon

Publikuar , 15 Mars 2012
0
FBI i kërkon ndihmë Google  për një telefon

Dears është themeluesi i dënuar i bandës rrugore në San Diego që quhet “Pimpin’ Hoes Daily”. Pas lëshimit të tij nga burgu i shtetit në janar të vitit 2009, ai gjoja se ra në një veprimet e tij të kaluara dhe FBI siguroi një urdhër kërkimi për telefonin e tij. Në dëshminë e tij për betim të bërë më 9 mars në gjykatën e qarkut në qarkun jugor të Kalifornisë, agjenti i FBI-së Jonathon Cupina zbulon që pas kapjes së pajisjes, teknikët nga Laboratori Regjional Mjekësisë Ligjore të Kompjuterit të FBI-së (RCFL) provuan shumë herë për të hyrë në telefonin e bllokuar, por nuk arritën që ta bëjnë një gjë të tillë.

Dhe ku hyn Google? Teknikët nga RCFL provuan që të gjejnë mostra të kaluara të telefonit të mbyllur duke shkaktuar një bllokim të memories së pajisjes që nuk mund të zhbllokohet pa adresën dhe fjalëkalimin e përdoruesit në Gmail. Ata duan që Google të nxjerrë atë informacion, madje edhe çfarëdo qasje tjetër në telefon, duke përfshirë informacionin për ndërrim të fjalëkalimit dhe kodin e prodhuesit ose PUK, “në mënyrë që të sigurohet tërë përmbajtja e memories” së pajisjes.

Christopher Soghoian nga Qendra për Hulumtime të Aplikuara Kibernetike së pari e vërejti urdhrin e FBI-së gjatë të mërkurës. Duke postuar në blogun e tij Slight Paranoia, ai dëshironte të dinte se pse teknikët e RCFL-së thjesht nuk “përdorën vegla të mundshme komerciale të mjekësisë ligjore ose teknikat gjerësisht të dokumentuara të hakimit të harduerëve” për të hyrë në telefonin e Dears.

Fuqia ligjore e teknikëve të RCFL-së apo dëshira e tyre për të përdorur vegla të mundshme të jashtëligjshme hakimi nuk është çështja primare e Soghoian dhe komentuesve të tij. Për një gjë, Soghoian e ngrit çështjen e asaj nëse tekstet, letrat me zë, emailat ose ndonjë komunikim tjetër që ka arritur në telefon pasi që ai është kapur të mund të përdoret si provë dëshmuese e krimit të Dears nëse kërkesa origjinale nuk kërkonte që telefoni të përdorej si pajisje mbikëqyrëse./pcworldalbanian

LEXO EDHE:  iPhone SE: Çfarë mund të kërkojmë më shumë nga një iPhone low-cost