Blog

Franca drejt një superfuqie teknologjike

Publikuar , 28 Korrik 2018
0
Jo vetëm që Franca po ofron viza franceze të teknologjisë për themeluesit, punonjësit dhe investitorët, duke bërë më të lehtë se kurrë jetesën dhe punësimin në Francë. Franca drejt një superfuqie teknologjike

Dikur Amerika kishte një avantazh të pakapërcyeshëm, një vrull ekonomik që thithte inovacionin. Në universitetet e saj edukohen ato talente të reja të cilat më vonë bëhen lider në ekonomi, me kompani gjigande dhe suksese të panumërta. Gjithashtu, pothuajse e njëjta gjë ndodh edhe me Mbretërinë e Bashkuar, kjo falë lidhjeve të saj të Commonwealth dhe universiteteve si Oxbridge dhe Imperial College.

Ishte një gjeneratë e vetë-qëndrueshme dhe një mekanizëm i forcimit të kombit me përmasa gjigande dhe do të duhej  ndërhyrja e Brexit apo barriera të tjera që të niste një zbehje e dukshme e gjithë këtij zhvillimi.

Ndërkohë, nga ana tjetër, një tjetër komb i madh emigrantësh, Franca, ka punuar jashtë orarit për katër vitet e fundit për të hapur ekonominë e saj dhe kufijtë e saj në fillimet e teknologjisë. Mesa duket ardhja e një njeriu të ri në drejtim,presidentit Macron, ka bërë që gjërat të ecin për mirë.

Kjo nuk është vetëm se reformat e Macron e kanë bërë shumë më të lehtë punësimin në Francë, duke e bërë koston e punës shumë më të kuptueshme dhe të parashikueshme – edhe pse kjo është një marrëveshje e madhe dhe një ndryshim i madh detar.

Jo vetëm që Franca po ofron viza franceze të teknologjisë për themeluesit, punonjësit dhe investitorët, duke bërë më të lehtë se kurrë jetesën dhe punësimin në Francë.

Kjo nuk shihet në këtë këndvështrim vetëm për ata inxhinierë të lirë, sektorin privat apo faktin se Parisi ka arritur të kalojë Londrën në interes të investitorëve në përgjithësi, jo vetëm në teknologji.

Ajo çfarë ka luajtur një rol të rëndësishëm është edhe transformimi i popullsisë franceze, si dhe i qeverisë. 50% e të rinjve francezë të moshës 18-24 vjeç dhe 70% e nxënësve në Ecole Polytechnique, dëshirojnë të punojnë për startupe më shumë sesa për ndërmarrjet, dhe ambiciet e tyre tani janë evropiane dhe / ose globale dhe jo vetëm franceze.

LEXO EDHE:  Bashkimi Evropian ka përgatitur një fond miliarda dollarësh për të financuar kompanitë Evropiane të teknologjisë

Madje ish-CEO I CISCO,Chambers krahason talentin e papërpunuar inxhinierik në Polytechnique me atë në Stanford, dhe Franca është një medalje Fusha larg nga kalimi i SHBA-së në totalin e numrit të fituar. Franca është drejt një superfuqie teknologjike, edhe për kontributin që ka dhënë hapja e dyerve për emigrantët ashtu si SHBA dhe Britania e Madhe.

Mund të thuhet se i gjithë ky është një ndryshim masiv krahasuar me një dekadë më parë. Partneri I Accel, Schoendorf thotë se mund të mendojë vetëm për një shembull të krahasueshëm të një demokracie të zhvilluar të ndryshuar aq shumë, në një kohë kaq të shkurtër, sa Franca gjatë katër viteve të fundit: Britania e Madhe nën Thatcher. E gjithë kjo po fillon të ketë një efekt të matshëm.

Kishte 274 kompani franceze në CES të fundit, nga 13 më pak se një dekadë më parë. Kishte më shumë se 700 investime të VC në kompanitë e teknologjisë franceze vitin e kaluar, e cila rivalizoi me Mbretërinë e Bashkuar dhe më shumë se 50 kishin përfshirjen e VC të SHBA. Gjithashtu, dy njerëz të rëndësishëm në teknologji, u shpërngulën nga Amerika në Paris në muajt e fundit.

Dy vjet më pare, qeveria franceze donte që startupet të bënin ndërmarrjet e tyre më të mëdha, më të mira dhe më konkurruese në vend që të kërkonin që startupe të bëheshin ndërmarrjet e tyre të mëdha. Pascal Cagni, kryetar i Business France, ka një qëllim më të arritshëm ndërmjetës: një “NATU” francez, që do të thotë Netflix / AirBNB / Tesla / Uber.

Transformimi i Francës në fuqinë primare të teknologjisë së Evropës është i vërtetë dhe i vazhdueshëm, në të gjithë qeverinë, akademinë, biznesin e madh dhe startupet; por ajo që ata vërtetë kanë nevojë është një arritje të madhe dhe një grup i ndërmarrësve të suksesshëm, një ekuivalent francez i asaj që Mafia PayPal u bë.

LEXO EDHE:  Shefi i sigurisë së Huawei thotë se Nokia dhe Ericsson janë gjithashtu partnerë të ngushtë të Kinës

Nëse kjo ndodh, në të ardhmen Franca do të udhëheqë Europën… dhe do të ndihmojë edhe në udhëheqjen e globit. Të githa këto do të mund të zbulohen vetëm me kohën. /PCWorld Albanian