Lajmet

Gjethe nga xhami të cilat krijojnë elektricitet

Publikuar , 03 Gusht 2009
0
Gjethe nga xhami të cilat krijojnë elektricitet

Kanalet më të vogla zgjerohen deri në skajet e gjethes, ku fundi i hapur iu mundëson të evaporojnë, që pastaj tërheq ujin drejt rrjedhjes qëndrore të gjethes (me një shkallë prej 1.5 centimetër në sekond).

Gjethet e xhamit janë lidhur për elektricitet duke shtuar pllaka metalike në muret e rrjedhjes qëndrore dhe duke i lidhur ato në një qark. Hulumtuesit pastaj ngarkojnë pllakat dhe ujin Brenda rrjedhjes duke krijuar dy shtresa të ndara prej një shtrese izoluese, që sillet sikurse një kondensator.

Rrjedhja e ujit periodikisht pengohet me balonat e ajrit, dhe sa herë që kalon një balon përgjatë pllakave krijohet një sasi e vogël e elektricitetit, përafërsisht 2 deri në 5 mikrovolt për balon.

Ekipi është duke menduar edhe më shumë duke krijuar pemë artificiale të cilat mund të përdoren për krijimin e sasive të mëdha të energjisë elektrike, përmes procesit të evapurimit.

LEXO EDHE:  Teknologjia e informacionit ndër degët më të kërkuara nga studentët