Analiza

IDC: Shkëlqen tregu i Teknologjisë Informative gjatë vitit 2008 në Shqipëri

Publikuar , 08 Shtator 2009
0
IDC: Shkëlqen tregu i Teknologjisë Informative gjatë vitit 2008 në Shqipëri

Tregu IT në Shqipëri ka vazhduar rritjen dinamike në vitin 2008, që është përkrahur nga një ekonomi e fuqishme, e cila ka përfshirë të ardhura të disponueshme për shkak të zgjerimit të kreditit.

 Vëllimi i teknologjisë së prokurimit  të qeverisë ishte më shumë se dyfish në krahasim me vitin e kaluar. Sipas një raporti të kohëve të fundit nga IDC, shpenzimi total në IT ka arritur në 117.25 dollarë në vitin 2008, duke përfaqësuar një rritje prej viti në vit prej 31.4%. Kjo e matur në valutën lokale (lekë), i bie që tregu është rritur për 20.6% prej viti në vit, gjatë periudhës së vitit 2008.

“Dy projekte të mëdha ka formuar tregun IT në Shqipëri gjatë vitit 2008: projekti për kartela eID dhe prokurimi i vazhdueshëm i PC-ve për sektorin e edukimit” tha drejtori menaxhues i IDC Adriatics, Boris Zitnik. “Në kontekst të krizës globale ekonomike, IDC pret që tregu IT në Shqipëri të pësojë rënie të mprehta në vitin 2008 dhe të qëndrojë stabil në vitin 2010. Në vitin 2011, kriza gradualisht do të fillojë të largohet, dhe hap pas hapi shteti shqiptar do të përfitojë rritje pozitive në GDP, dhe tregu IT do të rikthehet në vlera të rritjeve të qëndrueshme vjetore”.

Dërgesat e softuerit të paketuar dhe shërbimet IT në të hyra janë zgjeruar në një vlerë mbresëlënëse prej 73.2% dhe 70.7%, prej viti në vit. Dërgesat e harduerit janë rritur për 21.2%, që është nën mesataren e tregut. Në përputhje me rrethanat, shërbimet IT ngritën pjesëmarrjen totale në treg në 15.3% në vitin 2008, softueri i paketuar u rrit në 10.9%, dhe në përgjithësi pjesëmarrja totale e harduerit pësoi një rënie të lehtë në 73.8% në total. “Është e dukshme, se lëvizjet e tilla dinamike në shpenzime IT janë tipike për tregjet e IT-s së vendeve të vogla, ku një numër shumë i vogël i projekteve të mëdha, mund të ketë ndikim drastik në trendet e tregut” tha Zitnik.

LEXO EDHE:  5G është afro tre herë më i shpejtë se 4G por jo kudo

IDC pret që tregu i IT-s në Shqipëri të rritet për mesatarisht  3.1 % prej viti në vit , gjatë pesë viteve të ardhshme, kur do të arrihet vlera prej 136.4 milion dollarë në vitin 2013.