Lajmet

Instagram kufizon akesin e të dhënave nga disa zhvillues

Publikuar , 03 Prill 2018
0
Facebook - dhe me sa duket Instagram – po studion të gjitha mënyrat sesi të dy shërbimet ndajnë të dhënat me të huajt si pjesë e pasojave nga skandali i privatësisë së Cambridge Analytica që tronditi kompaninë muajin e kaluar. Instagram kufizon akesin e të dhënave nga disa zhvillues

Instagram është duke shkurtuar aksesin API-ve për disa zhvillues dhe duke kufizuar sa shpesh të tjerët mund ta përdorin për të mbledhur të dhëna për përdoruesit e Instagram. Masa duket të jetë pjesë e përpjekjeve të Facebook për të hequr dorë nga aksesi i të dhënave në prag të skandalit të privatësisë së Cambridge Analytica të kompanisë.

Të premten, Instagram papritur ndryshoi kufirin e normës për platformën API të saj – në thelb duke zvogëluar numrin e kohës që një zhvillues mund të përdorë API e Instagram për informacion të përditësuar, sipas bisedave me zhvillues të shumtë. Limiti i normës për platformën API të Instagram ishte 5,000 thirrje në orë, por papritmas të premten u  reduktua në 200 thirrje në orë, thonë burimet.

Në raste të tjera, Instagram pranoi aksesin në API për disa zhvillues në tërësi, thonë burimet.  Ky ndryshim do të thotë se zhvilluesit mund të tërheqin të dhëna nga Instagram shumë më rrallë se sa u lejohej më parë. Për disa industri që mbështeten në aksesin pothuajse konstant në të dhënat e Instagram – industri si shërbimi ndaj klientit ose marketingut të markave – këto kufizime mund ta bëjnë të vështirë t’ia dalin  me ankesat e klientëve apo postimet, thanë zhvilluesit.

Mund gjithashtu të kufizojë vëllimin e përgjithshëm të informacionit që kanë të huajt. Nëse zhvilluesit duhet të jenë më të zhurmshëm në lidhje me thirrjet e të dhënave që ata bëjnë, ato mund të ndalojnë grumbullimin e të dhënave për tema ose përdorues që nuk kanë nevojë domosdoshmërish sepse munden, thonë zhvilluesit.

Sidoqoftë, ne nuk i dimë motivet e Instagram-it. Kompania nuk pranoi të komentojë, ose të konfirmojë se janë bërë ndryshime. Ka kuptim nëse zhvilluesit mund të mos jenë të lumtur me ndryshimet e papritura.

LEXO EDHE:  Galaxy Fold 2 do të jetë gjithçka çfarë presim nga një smartfon me ekran me palosje

Facebook – dhe me sa duket Instagram – po studion  të gjitha mënyrat sesi të dy shërbimet ndajnë të dhënat me të huajt si pjesë e pasojave nga skandali i privatësisë së Cambridge Analytica që tronditi kompaninë muajin e kaluar.

Instagram tashmë kishte thënë se kishte në plan të shkurtonte platformën API-n të saj, vetëm se jo kaq herët. Duket se situata e Cambridge Analytica, në të cilën një firmë e të dhënave jashtë vendit mori të dhënat personale të rreth 50 milion njerëzve në Facebook pa pëlqimin e tyre, mund të përshpejtojë planin origjinal të Instagram-it. /PCWorld Albanian