Analiza

“Internetit i Objekteve” po zhvillohet gjithnjë e më tepër

Publikuar , 03 Dhjetor 2013
0
“Internetit i Objekteve” po zhvillohet gjithnjë e më tepër

internet_concept_orange-100042717-largePër ata që nuk janë ende të familjarizuar me termin “Interneti i Objekteve”, bëhet fjalë për lidhjen midis çdo pajisje të mundshme që përfshin në ndërtimin e vet sensorë: makina, kondicionerë, makineritë e përgatitjes së kafes, gomat, rrugët, raftet e supermarketeve, monitoruesit kardiakë etj…

Si rezultat i shtimit të sasisë së të dhënave që do të gjenerohen në muajt e ardhshëm nga makinat ose “objektet”, pritet që të zhvillohen shumë oportunitete të reja.

Sipas Frost & Sullivan Asia Pacific, në vitin 2014 blerësit dhe shitësit në fushën e teknologjisë së informacionit do të fokusohen gjithnjë e më tepër në Internetin e Objekteve (Internet of Things ose shkurt IoT).

Një aktivitet i tillë do të rritet ndjeshëm edhe në vitet në vazhdim si rezultat i kombinimit të sensorëve ekonomikë, teknologjisë cloud, analitikëve të avancuar të të dhënave dhe mobilitetit.

Kërkesa për mjete që analizojnë të dhëna masive do të rritet gjithnjë e më shumë në ditët në vazhdim pasi ato përmirësojnë efiçencën dhe efektivitetin e instalimeve të pajisjeve të shumta. Analitikët e fuqishëm do të transformojnë mënyrën se si njerëzit bëjnë biznes dhe gjenerojnë të ardhura për organizatat.

“Interneti i Objekteve” do të krijojë oprtunitete të reja edhe për teknologjinë cloud duke qenë se aplikacionet që mundësojnë funksionalitetin e senosrëve dhe pajisjeve të tjera mobile do të ruhen dhe do të zhvillohen në cloud.

Zhvillimi i aplikacioneve mobilë

IoT do të ndikojë në zhvillimin e aplikacioneve mobilë në cloud të cilat do mund të funksionojnë në çdo pajisje ose sensor. Kjo do të thotë se në vitin 2014 tregu i shërbimeve profesionale që është i përqëndruar në zhvillimin dhe menaxhimin e aplikacioneve do të jetë shumë më i rëndësishëm.

LEXO EDHE:  Rekord të ardhurash tek Apple, por nga vjen fitimi më i madh?

Andrew Milroy, zv.President i Frost & Sullivan Pacific, është shprehur: “Ndërkohë që zhvillimi i aplikacioneve do të përmirësojë ndërveprimin, do të rritet nevoja për rrjete të shpejtësisë së lartë të cilët do të bëjnë të mundur përdorimin në rritje të këtyre aplikacioneve të sofistikuar. Në këndvështrimin e Internetit të Objekteve këto rrjete do të jenë të nevojshëm për të transmetuar në mënyrë efiçente volume masive të dhënash midis sensorëve dhe pajisjeve.”

Ekosistemi i IoT mnd të gjenerojë më tepër të ardhura në sektorët e transportit dhe logjistikës. IoT do të ndikojë gjithashtu në shëndetësi, prodhim, në lidhjen e makinave dhe krijimin e qyteteve të mençur. Bizneset që duan të bëhen pjeë e valës së Internetit të Objekteve duhet të shqyrtojnë besueshmërinë e rrjetit, shkallën e përqafimit të teknologjisë cloud dhe performancën. (PCWorld Albanian)

Tags >

internet