Blog

Kina ndërton kompjuterin kuantik më të fuqishëm në botë

Nga: PCWorld
Publikuar , 08 Korrik 2021
Kompjuteri kuantik Kinez kishte zgjidhur një problem për 70 minuta që superkompjuterik klasik më të fuqishëm në botë i duhen 8 vite. Kina ndërton kompjuterin kuantik më të fuqishëm në botë

Një ekip hulumtuesish Kinezë pretendojnë se kanë vendosur një rekord të ri në kompjuterikën kuantike dhe se kompjuteri i tyre është shumë më i fuqishëm sesa ka parë bota deri më sot.

Sipas tyre kompjuterik kuantik që ata posedojnë kishte arritur të zgjidhte një problem me 56 nga 66 kubitët që ka dispozicion, një ekuivalent i bits në një kompjuter konvencional.

Është një hap i madh përpara krahasuar me procesorin Sycamore të Google që ka vetëm 54 kubitë. Në 2019-ën Google tha se kompjuteri që ato kishin ishte i pari që arrin supremaci kuantike, pragu ku kompjuterët kuantikë zgjidhin probleme që nuk mund ti zgjidhin kompjuterët klasikë.

Kompjuteri kuantik Kinez kishte zgjidhur një problem për 70 minuta që superkompjuteri klasik më të fuqishëm në botë i duhen 8 vite.

Megjithatë ndërtimi dhe përdorimi i kompjuterëve kuantikë është sfidë më vete. Nevojitet që të mbahen në temperatura 273.15 gradë celsius që të përdoret gjithë potenciali i tyre. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Albanian ICT Awards shpall fituesit e edicionit të 10-të jubilar