Blog

Komisioni Evropian Vs Google, gjobat e larta dhe rezultate të dobëta

Publikuar , 12 Gusht 2018
Komisioni dëshiron që vetë Google të dalë me mjete ligjore, të cilat të imponojnë heqjen e të gjitha kufizimeve mbi prodhuesit e pajisjeve. Komisioni Evropian Vs Google, gjobat e larta dhe rezultate të dobëta

Si mund të shkojë më tej? Më 18 korrik, Komisioni Europian i vuri Google një gjobë rekord prej 4.3 miliardë eurosh (5 miliardë dollarë) për forcimin e dominimit të tij në kërkimin në internet, duke argumentuar se kishte gjetur paligjshmëri në këtë shërbim dhe aplikacione të tjera mobile në sistemin operativ Android, shkruan The Economist.

Një vit më parë, Komisioni i vendosi një gjobë prej 2.4 miliardë eurosh Google, për shkak të përdorimit të ndikimit të tij në kërkimin në internet, për të larguar përdoruesit nga rivalët e vet drejt tij. Duket se ka një inflacion gjobash ndaj Google, po të marrin në konsideratë një rast që është në shqyrtim, që parashikon 9 miliardë euro gjobë, ose sa 10% e të ardhurave globale vjetore të kompanisë.

Por gjobat e larta fshehin një të vërtetë të hidhur. Komisioni meriton vlerësime për shqyrtimin e sjelljes së kompanive që dominojnë internetin dhe aktivizimi i saj është në kontrast të qartë me autoritetet e larta amerikane.

Në vitet e fundit, megjithatë, asnjë autoritet antitrust nuk ka kontribuar në mënyrë kaq të rëndësishme nëpër botë. Mirë ose keq, këto arkëtime të larta që Komisioni do të marrë nga gjobat rrisin shanset që Margrethe Vestager (Komisionerja Europiane për Konkurrencën) të bëhet presidentja e ardhshme e Komisionit. Google, nga ana e tij, po kundërshton fort dhe e konsideron sanksionin si një kosto në biznesin e tij.

Nuk ka paranojë ndaj Android

Nëse kjo ju duket cinike, shikojeni më nga afër rastin Android.
Google u kërkon prodhuesve të smartphone-ve dhe operatorëve celularë të nënshkruajnë marrëveshje të rrepta nëse duan të përdorin secilin prej aplikacioneve të tij.

LEXO EDHE:  Jack Dorsey nuk do të jetë më ekzekutivi i Twitter

Për shembull, nëse prodhuesit e pajisjeve dëshirojnë të instalojnë Google Play të Google, ata duhet të instalojnë gjithashtu të gjitha aplikacionet e Google, duke përfshirë edhe një për shërbimin e tij të kërkimit.
Ata duhet t’i japin këtyre aplikacione prezencë të lartë në ekranet e përdoruesve. Madje, ata duhet t’i japin ato me një efekt të lartë në ekranet e përdoruesve.

Dhe nëse përdorin aplikacionet e Google dhe versionin e saj të Android në cilindo nga modelet e tyre, duhet ta bëjnë te të gjitha.
Pa dyshim, Google argumenton se këto kufizime janë për të mirën e konsumatorëve. Ata sigurojnë, për shembull, që njerëzit gjithmonë kanë një sërë aplikacionesh në ekranin e tyre dhe se Android nuk shpërndahet në versione të papërputhshme.
Megjithatë, ajo që Google e quan “fragmentim” është në të vërtetë konkurrenca, siç tregon tregu celular në rritje i Kinës. Për shkak se Google Play nuk është i disponueshëm, prodhuesit e pajisjeve që përdorin Android nuk janë të detyruar të instalojnë aplikacionet e kompanisë, por mund të zgjedhin.

Rrjeti i rregullave është hartuar për të mbrojtur shërbimin e kërkimit të Google dhe biznesin e tij të reklamave për të rritur të ardhurat. Komisioni me të drejtë ka gjetur Google fajtor. Megjithatë, mjetet juridike janë të pamjaftueshme. Komisioni dëshiron që vetë Google të dalë me mjete ligjore, të cilat të imponojnë heqjen e të gjitha kufizimeve mbi prodhuesit e pajisjeve.

Google është versioni i Android, i cili zotëron 80% të smartphone-ve në Europë. Rivalët zotërojnë vetëm 6% të lojërave elektronike të disponueshme në versionin europian të motorit të kërkimit të Google. Ndër masat ligjore me të ashpra do të ishin të detyronin Google për të lejuar ‘app store’ konkurruese për shpërndarjen e aplikacioneve të saj, gjë që do ta bënte më të lehtë për ndërmarrjet e tjera të hapnin app store për aplikacionet.

LEXO EDHE:  Raporti ndërkombëtar ngre alarmin rreth aplikacioneve të shëndetit personal

Për të trajtuar monopolet e titanëve të teknologjisë, Komisioni Europian nuk ka nevojë vetëm të jetë më i fuqishëm, por edhe të veprojë më shpejt. Beteja pjesë-pjesë ndaj një trusti kaq të madh është një gabim në një industri kaq të shpejtë. Komisioni duhet të marrë vendime që krijojnë zgjidhje më të qëndrueshme si, rrëzimi i çdo kufizimi të ri në shërbimet dhe aplikacionet e rivalëve.

Europa është një mjedis më pak miqësor sesa Amerika për gjigantët e teknologjisë. Por ajo nuk ka arritur aspektin e konkurrencës më shumë sesa rregullatorët përtej Atlantikut. /Insajderi