Lajmet

Kompjuteri bind jurinë që është një “djalë” 13 vjeçar, kalon Testin Turing

Publikuar , 09 Qershor 2014
0
Kompjuteri bind jurinë që është një “djalë” 13 vjeçar, kalon Testin Turing

theverge_1020.0_standard_640.0Eugene Gootsman duket si një djalë 13 vjeçar nga Ukraina – të paktën, kjo është sipas një vlerësimi nga vlerësuesit në një garë Testuese Turing të mbajtur gjatë të shtunës. Gootsman thotë që atij i pëlqejnë hambuergerët dhe karamelet dhe që babai i tij është një gjinekolog, por e tërë kjo është një gënjeshtër. Ky djalë është një program i krijuar nga inxhinierët kompjuterikë të udhëhequr nga rusi Vladimir Veselov dhe ukrainasi Eugene Demochenko. Një e treta e jurisë ishte bindur që Gootsman është një njeri. Testi, i krijuar nga shkencëtari kompjuterik legjendar Alan Turing në vitin 1950, ishte dizajnuar për t’iu përgjigjur pyetjes “A mund të mendojnë makinat?” dhe është një mostër e mirënjohur për studimet në inteligjencë artificiale.

Gootsman kaloi testin në garën Turing Test 2014 në Londër gjatë të shtunës dhe organizatorët e ngjarjes në Universitetin e Leximit thonë që është kompjuteri i parë që ia del mbanë. Profesori Kevin Warwick, që është një profesor vizitor në universitet, shënoi në një publikim që “disa do të pohojnë që Testi tashmë është kaluar”. Ai shtoi që “fjalët Turing Test janë shtuar për gara të ngjashme përreth botës” por “kjo ngjarje përfshinte testet më të njëkohësishme të krahasimit se kurdo herë më parë, ishte verifikuar në mënyrë të pavarur dhe thelbësisht, bisedat ishin të pakufizuara.”

Programi pothuajse e kaloi testin në vitin 2012, kur 29 për qind e jurisë në një garë tjetër kishte vendosur që ishte një njeri. Megjithëse është arritur kjo gjë, rezultatet janë shumë larg përfundimtares dhe ato nuk nënkuptojnë që makinat janë duke e marrë botën – s’ka rëndësi se çfarë lexoni në internet. Programi është përgatitur me një personalitet që bindi jurinë dhe nuk është inteligjenca artificiale të cilën mund ta njihni nga filmat fantastiko-shkencë. Ky program nuk është HAL nga filmi 2001: A Space Odyssey. Për shembull, Testi Turing nuk përcakton nëse kompjuteri përgjigjet mirë ose jo – ai përfshin thjesht “njerëzinë” e përgjigjeve. Testi kryhet përgjatë një bisede me tekst. “Mosha” e Gootsman mund të ketë ndihmuar në kalimin e testit. Siç shkruan Veselov, “Ideja jonë kryesore ishte që ai mund të thotë që ai di çdo gjë, por mosha e tij e bën shumë të arsyeshme që ai nuk di çdo gjë.” (PCWorld Albanian)

LEXO EDHE:  Ja sesi të ndiqni live prezantimin e Galaxy S20

Tags >

pc