Intervista

Largohet nga ndërmarrja dizajneri i parë i rrjetit Twitter

Nov 27 2012
0 Shpërndarje
Largohet nga ndërmarrja dizajneri i parë i rrjetit Twitter

Gjërat ndryshojnë gjithkund, veçanërisht në “Startups”. Nganjëherë, njerëzit që nisin diçka nuk janë ata që e “mbarojnë” atë dhe kështu ndodh me një person shumë të rëndësishëm në Twitter.

Dizajneri i parë i Twitter-it, Vitor Lourrnço, lajmëroi që ai është duke u larguar nga ndërmarrja pas pesë viteve. Ai e shfrytëzoi mundësinë për të falënderuar Ev Williams që ia dha atij një mundësi. Tani ndaloni dhe mendoni rreth asaj se sa njerëz duhet të shikojnë dhe përdorin atë në të cilën ai ka qenë duke punuar për pesë vite. Mjaft shkëlqyeshëm, apo jo?

Disa njerëz do ta lexojnë këtë si një shenjë që gjërat janë duke shkuar në një drejtim jo të mirë për Twitter-in. Por, ç’është e vërteta, gjëra të tilla ndodhin në kohë reale. Në fakt, pesë vitet që Lourenço i kaloi në Twitter janë shumë mbresëlënës. Disa njerëz janë duke thënë që Twitter është “qendërzuar”, mirë ose keq, dhe atë që e pamë nuk do të jetë ajo që do ta shohim në të ardhmen, por mund të thuhet se nuk është gjëja e saktë për të menduar në një mënyrë të tillë. Gjatë një interviste në vitin 2009, ja se çfarë tha dizajneri i ri për punën e tij në njërin nga aplikacionet ndoshta më të popullarizuar ndonjëherë:

Pyetja: Ti njihesh më së miri që keni punuar në njërën nga uebfaqet më të mëdha në botë, Twitter. A mund të na tregoni rreth hapave që i ndërmorët për të shndërruar këtë uebfaqe tashmë të thjeshtë në një stil më elegant, më intuitiv, në mënyrë që shumë njerëz duhet ta njohin dhe ta duan?

Përgjigja: Unë punova me skuadrën e inxhinierisë në Twitter për të thjeshtëzuar UI-në (Ndërfaqen e Përdoruesit) edhe më tepër, duke i ndjekur disa nga konceptet e thjeshtësisë së John Maedas: tkurrje, fshehje dhe shprehje. Kështu që, aplikacioni nuk humbi ndonjë nga veçoritë e tij, por ato ishin më mirë të grupuara dhe të inkorporuara në faqe, duke paraqitur një shirit anësor të unifikuar me një zhvendosje vertikale të dalluar. Sa i përket dizajnit virtual, ne kemi përzgjedhur tipografinë, stilet e butonave dhe hapësirë të rregulluar dhe papajtueshmëritë në rrjet. Në shtresën e fundit teknike, ne paraqitëm AJAX për postim të përditësimeve dhe ndryshim të tabeve, derisa përmirësuam funksionimin e faqes duke i grupuar fotografitë, duke përdorur entitete CSS.

Çfarë do të bëjë në vijim Lourenço? Qielli është i kufizuar, sepse ai e kuptoi që thjeshtësia është ajo që duan njerëzit, jo vetëm entuziastët e teknologjisë. Qoftë një aplikacion, shërbim uebi ose diçka tjetër në një copë letër, nuk ia vlen të bëhet nëse nuk është e lehtë për t’u kuptuar nga çdokush. Në biografinë e tanishme të tij në Twitter, Lourenço nuk dha ndonjë shenjë për lëvizjen e tij të ardhshme. Me siguri që do të na mbajë të përditësuar… në Twitter. “Unë isha dizajneri i parë në Twitter, ku përmbi 5 vite, unë ndihmova në ndryshimin e rrugës në të cilën komunikojnë njerëzit. Tani jam duke shikuar se çfarë ka në vijim”. (PC World Albanian)

Tags >

Twitter
Lajmet e fundit>