Lajmet

Mbahet punëtori për njohjen e Kosovës në internet

Publikuar , 05 Mars 2012
0
Mbahet punëtori për njohjen e Kosovës në internet

Nën organizimin dhe përkrahjen e MPJ-së, ekspertë ndërkombëtarë dhe vendorë të komunikimit në internet dhe të telekomunikimit kanë diskutuar për aspekte të planifikimit strategjik për Kosovën në internet.

Në punëtorinë e moderuar nga zëvendësministri i MPJ-së, Petrit Selimi, përfaqësues të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik, Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Rregullatorit të Telekomunikimit, organizatave dhe aktivistëve të Internetit në Kosovë, si dhe këshilltarë të jashtëm, kanë diskutuar modalitetet e një qasje integruese në përpilimin e Strategjisë Kombëtare për njohje dhe komunikimin në internet.

Ekspertët Kushtrim Xhakli dhe John Horniblou prezantuan aspekte të ndryshme të rritjes së prezencës së Kosovës online, ndërsa ish-asistent zëvendëssekretari i Shtetit të SHBA-ve, Michael Parmly, do të angazhohet për integrimin e projekteve dhe iniciativave për një qasje më efektive në shtyrjen e agjendës diplomatike të Kosovës edhe në internet.

Punëtoria ka mbuluar tre fusha: Strategjia shtetërore për komunikim publik online, Strategjia shtetërore për njohjen e Kosovës në internet faqe si dhe Planifikimi strategjik për aplikimin e Kosovës për sufiksin dhe adresën e pavarur të internetit.

Në takim ishin të pranishëm edhe këshilltarë amerikanë, britanikë dhe ish-zyrtarë të lartë të Departamentit të Shtetit që ofruan këshilla për qasjen dhe thellimin e aktivizmit publik dhe privat drejt përmirësimit të imazhit të Kosovës online si dhe njohjes së Kosovës në shërbime por edhe vetë infrastrukturën e internetit nëpërmjet përfitimit të organizatës që menaxhon internetin ICANN.

Përfaqësues të Ministrisë për Zhvillim Ekonomik dhe ART-së informuan për punën e bërë deri më tani nga institucionet dhe bllokadat politike të bëra karshi këtij procesi.

Pjesëmarrësit po ashtu diskutuan edhe në një video konferencë me konsulentë të ICANN nga Kalifornia që prezantuan lajmet më të reja në procesin e aplikimit për domene të reja, thuhet në një njoftim të MPJ-së.

LEXO EDHE:  Amazon beson se robotët nuk do të punojnë dot pa staf njerëzor

Pjesëmarrësit janë pajtuar për hapat e ardhshëm të menjëhershëm për aprovim të Strategjisë kombëtare për njohje edhe në internet. /rtk/

Lajmet e fundit>