Lajmet

BE ndërmerr hapin e parë në miratimin e ligjit të diskutueshëm që mund të “censurojë internetin”

Publikuar , 20 Qershor 2018
0
Këtë mëngjes, Komiteti i Çështjeve Ligjore i BE (JURI) votoi në favor të legjislacionit, të quajtur Direktiva për të Drejtat e Autorit. BE ndërmerr hapin e parë në miratimin e ligjit të diskutueshëm që mund të “censurojë internetin”

Bashkimi Evropian ka ndërmarrë hapin e parë në miratimin e legjislacionit të ri për të drejtën e autorit.

Këtë mëngjes, Komiteti i Çështjeve Ligjore i BE (JURI) votoi në favor të legjislacionit, të quajtur Direktiva për të Drejtat e Autorit. Megjithëse shumica e direktivës thjesht e përditëson gjuhën teknike për ligjin e autorit në epokën e internetit, ai përfshin dy dispozita shumë të diskutueshme.

Këto janë neni 11, një “taksë lidhëse”, e cila do të detyronte platformat online si Facebook dhe Google për të blerë licenca nga kompanitë e medias përpara se të lidhen me historitë e tyre; dhe Neni 13, një “filtër ngarkimi”, i cili do të kërkonte që gjithçka e ngarkuar në internet, në BE, të kontrollohej për shkelje të së drejtës së autorit.

Ligjvënësit e BE-së, kritik ndaj legjislacionit thonë se këto nene mund të jenë propozuar me qëllime të mira, si mbrojtja e pronarëve të të drejtave të autorit, por janë të formuluara në mënyrë të paqartë dhe të krijojnë hapësira për abuzim.

Si neni 11 ashtu edhe neni 13 u miratuan nga komiteti JURI këtë mëngjes, por nuk do të bëhen legjislacion zyrtar derisa të kalojnë në Parlamentin Evropian në një votim plenar. Nuk ka një afat kohor të caktuar kur një votim i tillë mund të ndodhë, por ka gjasa të ndodhë diku midis dhjetorit të këtij viti dhe gjysmës së parë të vitit 2019.

Megjithatë, nuk është vetëm një votim plenar nga Parlamenti Europian që do të vendosë për fatin e Direktivës për të Drejtat e Autorit. Aktualisht, legjislacioni parashikohet gjithashtu të debatohet në ato që njihen si “negociata trilogjike” – diskutime me dyer të mbyllura midis ligjvënësve të BE dhe shteteve anëtare.

LEXO EDHE:  Merkel: Evropa duhet të prodhojë vetë çipet e saj dhe bateritë e makinave elektrike

Këto synojnë të shpejtojnë procesin e miratimit të ligjeve të reja, por kritikët thonë se janë të errët dhe jodemokratik. Nuk është vendosur nëse Direktiva për të Drejtat e Autorit do të jetë subjekt i negociatave të tilla.

Nëse legjislacioni miratohet në formën e tanishme, do të kishte një efekt shkatërrues. Neni 13, për shembull, do të kërkonte krijimin e një filtri automatik për të gjithë përmbajtjen online të ngarkuar në BE, duke kontrolluar atë kundër një baze të të dhënave të licencave për të drejtën e autorit.

Sistemi do të ishte i kushtueshëm për t’u krijuar, i pamundur për t’u mbajtur i përditësuar, dhe lehtësisht I manovrueshëm nga të drejtat e autorit.

Dhe, siç kanë paralajmëruar ekspertët, përfshirë Tim Berners-Lee dhe Jimmy Wales, do ta kthejnë internetin në një “mjet për mbikëqyrjen e automatizuar dhe kontrollin e përdoruesve të tij”.

Fakti se Direktiva për të Drejtat e Autorit ka kaluar pengesën e saj të parë legjislative pa ndryshime është padyshim dëshpërues. Por, sipas McNamee, ka të dhëna se ligjvënësit e BE-së mund të binden për të votuar kundër ligjit, veçanërisht kur ata të përballen me rizgjedhjen në Parlamentin Evropian në maj të vitit të ardhshëm.

“Ne kemi përmbysur një politikë të keqe në prag të zgjedhjeve më parë,” thotë McNamee, duke iu referuar legjislacionit të refuzuar të ACTA 2012, i cili gjithashtu u përpoq të zbatonte shkelje të së drejtës së autorit në internet me ligje të paqarta.

“Njerëzit mund të ndihen të dekurajuar, por pikëpamjet e tyre po dëgjohen dhe po reagohet”, thotë ai. “JURI nuk është Parlamenti”. /PCWorld Albanian