Lajmet

Në brendësi të bazës ushtarake britanike ku hakerat e rinj mësojnë të përballen me krimin kibernetik

Aug 20 2018
0 Shpërndarje
Ben Abrahmason ishte midis një grupi që u mblodh në një bazë ushtarake në Wiltshire të premten për të luftuar sulmet kibernetike. Shefat e policisë dhe oficerët e inteligjencës shpresojnë se të rinjtë si Ben do të bëhen rekrutët më të fundit në luftën në zhvillim të shpejtë. "Shumë prej tyre janë si mjekësia ligjore normale. Në brendësi të bazës ushtarake britanike ku hakerat e rinj mësojnë të përballen me krimin kibernetik

Në zemër të një operacioni policor për të mbrojtur Britaninë nga sulmet kibernetike, një djalë 14 vjeçar po përdorte aftësitë e tij për të penguar hakerat e lidhur me një shtet mashtrues.

Ben Abrahmason ishte midis një grupi që u mblodh në një bazë ushtarake në Wiltshire të premten për të luftuar sulmet kibernetike. Shefat e policisë dhe oficerët e inteligjencës shpresojnë se të rinjtë si Ben do të bëhen rekrutët më të fundit në luftën në zhvillim të shpejtë. “Shumë prej tyre janë si mjekësia ligjore normale.

Ka gjurmë gishtërinjsh, ADN, përveç se është dixhitale, “tha Ben, nga Leicestershire. “Ju shqyrtoni telefona, laptopë: të dhënat mbi to mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni krimet”.

Ai kishte kaluar teste rigoroze në internet për t’u zgjedhur për të kaluar ditën nën mbikëqyrjen nga ekspertët e Agjencisë Kombëtare të Krimit. Policia thotë se është e rëndësishme që ata të ndalojnë hakerat e talentuar që mund të tundohen, për shkak të mërzisë apo lakmisë, të synojnë kompanitë apo edhe të punojnë për kriminelët.

Colin Lobley, shefi ekzekutiv i Cyber ​​Security Challenge UK, i cili organizon një sërë garash kombëtare për identifikimin e  potencialit më të mirë si “mbrojtës kibernetik”, tha: “Ata mund të jenë jashtëzakonisht të talentuar, por jo aq të vjetër saqë ne t’iu ofrojmë ndonjë gjë, kështu që ne duhet t’i mbajmë të interesuar dhe t’i parandalojmë ata të kalojnë në anën e errët”.

Ai i referohej rrjetit të kriminelëve kibernetikë që Europol ka paralajmëruar se është përgjegjës për nisjen e 4000 sulmeve shpërblyese në ditë dhe aftësia teknologjike e të cilave kërcënon pjesë kritike të sektorit financiar.

Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e qeverisë, në përmbledhjen e saj vjetore të vitit 2017, zbuloi se kishte reaguar ndaj 590 incidenteve të rëndësishme duke përfshirë sulmet ndaj institucioneve kyçe kombëtare si shërbimi shëndetësor dhe parlamentet britanike dhe skoceze. Christopher Williams, 18 vjeç, nga Londra jugore, është një tjetër i ri që dëshiron të ndihmojë në mbrojtjen e infrastrukturës kritike të Mbretërisë së Bashkuar nga sulmet kibernetike.

Ka pasur një tjetër arsye të ngutshme për ngjarjen e së premtes: një mungesë e aftësive kërcënon sektorin e zgjerimit të shpejtë të sigurisë kibernetike. Robert Hannigan, ish-kreu i GCHQ, agjencia e inteligjencës dhe sigurisë, ka parashikuar një “mungesë të madhe aftësish” deri në vitin 2025.

Craig Jones, kreu i përgatitjes së aftësive kibernetike në Agjencinë Kombëtare të Krimit, paralajmëroi se nëse Britania e Madhe nuk arrin të rekrutojë talente nuk do të jetë në gjendje të mbajë ritmin me kriminelët. Një zonë ku rekrutimi duhet të përmirësohet është në tërheqjen e më shumë grave në këtë sektor.

Të premten vetëm tre nga 30 garuesit ishin gra, një raport që pasqyron gjerësisht sektorin e MB në tërësi. Vetëm rreth 8% e vendeve të punës në sigurinë kibernetike plotësohen nga gratë, krahasuar me 11% në nivel global.

Një nga konkurrentët femra, Rhiannon Eason, 23 vjeç, nga Oksfordi, tha: “Unë kam qenë gjithmonë e interesuar në fushën mjeko-ligjore dhe në zbatimin e ligjit, por deri kohët e fundit unë kurrë nuk kisha menduar për krimin kibernetik.”

Del Rattenbury u bashkua me Agjencinë Kombëtare të Krimit në vitin 2014 dhe shpjegoi se duke u bërë një hetuese e sigurisë kibernetike mund të bëjë dallimin midis jetës dhe vdekjes.

Ajo tha se një nga operacionet e saj kishte ndihmuar në uljen e vdekjeve nga opioidi sintetik, fentanil, i cili kishte qenë i lidhur me prodhuesit e veçantë të drogës në Kinë dhe furnizuesit në rrjetin e errët. Hetimet e tjera kishin identifikuar gratë që ishin trafikuar. “Ju jeni duke mbrojtur disa nga njerëzit më të prekshëm në shoqëri, duke u shpëtuar jetën”, tha ajo. /PCWorld Albanian

Lajmet e fundit>