Lajmet

NSA në Amerikë ka fshirë miliona të dhëna telefonike

Publikuar , 03 Korrik 2018
NSA u autorizua të mbledhë të dhënat telefonike dhe tekstuale nga telekomi sipas Aktit Patriot të vitit 2001 për të gjetur të dyshuarit për terrorizëm. NSA në Amerikë ka fshirë miliona të dhëna telefonike

Agjencia e Sigurisë Kombëtare thotë se ka filluar të fshijë “të dhënat e thirrjeve” në maj, pasi vendosi që disa nga informatat e ofruara nga telekomi përfshinin informacionin që nuk ishte i autorizuar të përdorte.

New York Times thotë se numri i të dhënave është me “qindra miliona”.

Agjencia thotë se të dhënat datojnë që nga viti 2015 dhe se filloi të fshinte të dhënat më 23 maj pasi konstatohej se të dhënat ishin të kontaminuara me të dhëna shtesë dhe se nuk ishte e autorizuar të përdorte – të dhënat e thirrjeve dhe të tekstit nga njerëzit që kurrë nuk ishin lidhur me njerëzit që agjencia kishte shënjestruar për mbikëqyrje.

Agjencia thotë se ishte “e pamundur identifikimi dhe izolimi i të dhënave të prodhuara siç duhet”, dhe zgjodhi të shkatërronte të dhënat.

Këshilli i përgjithshëm i NSA-së, Glenn S. Gerstell, i tha The New York Times se problemi që rrjedh nga “një ose më shumë” profile telekomi të paemërtuar siguroi shumë informacione për shkak të “disa vështirësive teknike komplekse”. Ai thotë se NSA ka punuar që atëherë me kompanitë për të korrigjuar çështjen.

NSA u autorizua të mbledhë të dhënat telefonike dhe tekstuale nga telekomi sipas Aktit Patriot të vitit 2001 për të gjetur të dyshuarit për terrorizëm.

Agjencia ka mbledhur më shumë se 151 milionë rekorde në vitin 2016 dhe 534 milionë rekorde në vitin 2017.

Programi i mbledhjes së fshehtë të të dhënave të agjencisë është ekspozuar nga një ish kontraktor me emrin Edward Snowden në 2013, duke shkaktuar tronditje nga avokatët e privatësisë dhe nxiti krijimin e ligjit të 2015-ës. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Pas 14 vitesh OneDrive lançon një version 64-bit