Analiza

NSA pranon që ka përgjuar çiftet e dashuruar

Publikuar , 29 Shtator 2013
0
NSA pranon që ka përgjuar çiftet e dashuruar

nsaSipas një letre nga NSA-ja për një senator amerikan, punonjësit e Agjencisë Kombëtare të Inteligjencës në SHBA, kanë spiunuar në bashkëshortët, të dashurit dhe të dashurat e “e pafajshme” duke përdorur teknologjinë e vëzhgimit të cilin e ka agjencia. Letra nga inspektori i përgjithshëm i NSA-së, George Ellard, u lëshua gjatë të enjës nga senatori Charles E.

Grassley, ku citohen 12 “instanca të arsyetuara” të keqpërdorimit të qëllimshëm të mjeteve të NSA-së.

Keqpërdorimi nga autoritetet e NSA-së për qëllime “romantike”, i njohur si “Loveint”, ishte cituar në shumë raporte të mediave si një instancë e keqpërdorimit të përhapur të privatësisë së njerëzve nga NSA-ja. Wall Street Journal raportoi në muajin gusht që zyrtarët e NSA-së kishin përdorur “fuqinë e përgjimit madhështor për të spiunuar në punët e dashurisë”.

Por drejtori i NSA-së, gjenerali Keith Alexander, të enjten e përshkroi “evidencën e përdorur të mijëra shkeljeve të privatësisë” si të gabuar dhe të keqinterpretuar.

“Sipas inspektorit të përgjithshëm të pavarur të NSA-së, kanë qenë vetëm 12 raste të arsyetuara të shkeljes së qëllimshme për më tepër se 10 vite,” tregoi Alexander për Autoritetet e Mbikëqyrjes së Inteligjencës së Jashtme të Komitetit të Zgjedhur të Senatit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Inteligjencë.

“Disa nga ato raste iu ishin referuar Departamentit të Drejtësisë për prokurim të mundshëm, veprim të duhur disiplinor në raste të tjera.” Në mesin e rasteve të cituara në letrën e NSA-së drejt Graslley është njëri nga punonjësit që spiunoi nga viti 1998 deri në 2003 nëntë numra të telefonit të shtetasve të huaja femra pa një “qëllim inteligjent të vlefshëm të jashtëm” dhe dëgjuam bisedat e grumbulluara telefonike gjatë lidhjes me lokacionet e jashtme.

LEXO EDHE:  AMA 55 milionë lek gjobë subjekteve në 2018

Punonjësit po ashtu grumbulluan komunikimet e një personi nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës në dy raste.

Në një instancë tjetër në vitin 2004, një nëpunës i NSA-së nga “kureshtja” provoi një pyetësor në numrin e tij të telefonit dhe të numrave të të dashurës së tij, një shtetase e huaj. Ndonëse ai ishte bllokuar nga sistemi për të marrë informacione në telefonin e tij, ai arriti të marrë të dhëna nga thirrjet e të dashurës së tij. (PCWorld Albanian)

Tags >

NSA
Lajmet e fundit>