Analiza

POLED vs AMOLED – diferenca midis dy teknologjive OLED

Publikuar , 12 Qershor 2018
0
Cili është dallimi midis POLED dhe AMOLED, dhe çfarë do të thonë këto akronime për telefonat tanë të ardhshëm? POLED vs AMOLED – diferenca midis dy teknologjive OLED

OLED, AMOLED, POLED, AMOLED, fleksibël, të përthyeshme, me cepa … Terminologjia e ekranit duket se po zgjerohet gjithmonë e më shumë, duke e bërë atë më të vështirë se kurrë për të kuptuar se çfarë po ndodh me ekranet më të fundit të smartfonëve. Ndërsa LG Display ngadalëson prodhimin e plastikës OLED (POLED) për telefonat smart, është e pashmangshme që krahasimet do të fillojnë të bëhen me furnizuesin kryesor të OLED-it – Samsung.

Samsung është i njohur për marketingun e teknologjisë së ekranit Super AMOLED, i cili përbën boshtin e dizajnit të fundit të smartfonit të lakuar. Por cili është dallimi midis POLED dhe AMOLED, dhe çfarë do të thonë këto akronime për telefonat tanë të ardhshëm?

OLED, bazat

Për të filluar, le të kuptojmë blloqet e ndërtimit të teknologjisë OLED, duke injoruar P dhe AM për tani. Të gjitha këto ekrane janë ndërtuar nga miliona diodë të emetimit të dritës organike (Organic Light Emitting Diodes), komponentë të vegjël që ndriçojnë kur aplikohen rryma ndaj tyre. Këto janë të rregulluara në konfigurime të ndryshme të kuqe, jeshile dhe blu për të prodhuar një gamë të plotë ngjyrash. Një nga përfitimet e OLED mbi dizajnin konkurrent LCD është se këto emetues të lehtë mund të ndërrohen krejtësisht, gjë që i jep teknologjisë një raport të shkëlqyeshëm kontrasti.

Pyetja tjetër është se si kalohet ajo në pixels. Ka dy mënyra për ta bërë këtë, duke përdorur një matricë pasive të kabllove ose një matricë aktive të kabllove. Treguesit e matricave pasive sigurojnë rrymë në një rresht të tërë LED një në një kohë, e cila nuk është ideale, por është e lirë. Matrica aktive jep një rrjet tranzitor të kondensatorit dhe të filmit të hollë që lejon çdo piksel që të nxitet individualisht në tensionin e duhur. Kjo matricë lëvizëse është pjesë e panelit që është në krye të substratit, i cili zakonisht është xham.

LEXO EDHE:  Grafikat e integruara të procesorit të Apple janë më të fuqishme se kartat grafike të dedikuara në desktop

Tani, të gjitha ekranet me rezolucion të lartë, duhet të përdorin teknologjinë e matricës aktive, pasi matrica pasive kërkon tensione më të larta aq më shumë piksel kërkohen. Kjo degradon jetëgjatësinë e LED-it, duke e bërë të papërshtatshme për përdorim në ekranet me rezolucion të lartë.

Kjo është thjesht aty nga vjen AMOLED tek Samsung. Megjithatë, të gjitha panelët OLED smartphone, duke përfshirë ato nga LG Display do të përdorin gjithashtu teknologjinë e matricës aktive. Çdo gjë tjetër thjesht nuk është e zbatueshme.

 

Zhvendosja në nënshtresa plastike

Tani që dimë strukturën e shtresuar të një shfaqje OLED, mund të lëvizim në pjesën plastike. Ndërsa vala e parë e ekraneve të OLED u ndërtua duke përdorur nënshtresa qelqi, dëshira për faktorë më interesantë të formës ka bërë që kjo shtresë të lëvizë për të përdorur komponente plastike më fleksibël. Ndërkohë që qelqi është i fiksuar dhe i ngurtë, nënshtresat plastike mund të formohen më lehtë në forma të reja, edhe nëse rezultati përfundimtar nuk përfundon duke qenë shumë fleksibël. Për të mos përmendur se puna me plastikë është shumë më e lirë se xhami i derdhur.

Një sërë plastikash janë përdorur dhe provuar për mostra fleksibël, duke përfshirë polietileni tereftalat (PET) dhe polietilen naftalat (PEN). Megjithatë, kalimi nga një nënshtresë qelqi gjithashtu duhet të pranojë llojin e teknologjive TFT të përdorura, me qëllim që të ulin temperaturat prodhuese ose përdorimin e plastikës që mund ti rezistojë temperaturave të larta. Si rezultat, prodhuesit OLED fleksibël po përdorin plastikën e poliimidit (PI) që mund të përballojë më mirë temperaturat e prodhimit të lartë TFT. Lloji i nënshtresës dhe procesi i ngrohjes i përdorur gjithashtu përcakton fleksibilitetin e ekranit.

Në anën TFT, a-Si dhe më i shtrenjti poli-Si (bazuar në LTPS) mund të përdoren për të krijuar një ekran fleksibël, por ne duhet të jemi të vetëdijshëm se këto ofrojnë karakteristika të ndryshme të performancës. Teknologjia LTPS është më e përshtatshme për ekranet e OLED-it për shkak të lëvizshmërisë së lartë të elektronit kur krahasohet me a-Si, gjë që është e rëndësishme për drejtimin e LEDS aktuale. Por edhe këto karakteristika mund të ndryshojnë në varësi të teknikës së prodhimit.

LEXO EDHE:  Vendet me koston më të ulët dhe më të lartë të internetit

Çfarë nënkuptohet me lëvizjen e elektronit është sasia e rrymës që mund të sigurohet për komponentët LED. a-Si zakonisht ka lëvizshmëri më të ulët të elektronit sesa poly-Si, që do të thotë më të ngadalta në kalimin e kohës dhe madhësinë e tranzistorit të kërkuar, duke e bërë atë të vështirë për të prodhuar ekrane me rezolucion shumë të lartë. Pra, nëse jeni duke ndërtuar një panel fleksibël QHD, poli-Si është imperativ. Rrjedhja përcakton sasinë e mbeturinave në të gjithë panelin, ku më shumë rrjedhje kërkojnë voltazh më të lartë, të cilat reduktojnë jetëgjatësinë e LED-ve. Prandaj, procesi i prodhimit që përdoret këtu është me rëndësi të madhe për të përcaktuar performancën e një paneli dhe ndryshon nga prodhuesi në prodhues edhe nëse ata ndërtojnë ekrane të ngjashme.

Pjesa disi konfuze është se shiritat AMOLED të Samsun Edge janë ndërtuar në nënshtresa plastike me teknologji poli-Si TFT, si ajo brenda Galaxy S8. Teknologjia POLED e LG Display përdor plastikë dhe poli-Si është supozuar për performancë të përshtatshme. Kështu që është totalisht e mundur të ndërtohet një nënshtresë plastike, panel OLED me matricë aktive dhe kjo është ajo që prodhuesit e dy ekraneve të mëdha po bëjnë kur është fjala për pamjet e lakuara të lëvizshme.

Dallime të tjera të ekraneve

E thënë kjo, nuk do të thotë që LG Display dhe Samsung prodhojnë ekrane identike. Ne kemi përmendur tashmë se cilësia e shtresës TFT dhe përbërjes plastike mund të bëjë dallimin në shfaqjen e performancës, dhe kështu mund të përdoret lloji i materialeve organike të përdorura në LED dhe paraqitjen e nën-pikselit të diodave individuale RGB.

Për shkak se LEDs me ngjyra të ndryshme ofrojnë shkëlqim të ndryshëm dhe jetëgjatësi, sidomos drita blu që degradon më shpejt, prodhuesit mund të zgjedhin të përdorin materiale të ndryshme LED, të tilla si molekula të vogla, polimer ose fosforeshente, për të optimizuar dizajnin e tyre. Kjo pastaj kërkon struktura të ndryshme nën-pikselë për të balancuar ngjyrën e bardhë të panelit, gamën dhe zgjidhjen.

LEXO EDHE:  Shpëtojnë domainet .org nga shtrenjtimi i çmimeve

Dimë që GED Flex 2 i POLED i LG-së mbajti një matricë diamanti të shndritshëm, e cila është e njëjtë me atë që Samsung po përdor në panelin e saj të fundit Galaxy S8 Super AMOLED. Pra, është e mundur që ekranet e ardhshme nga Samsung dhe LG Display mund të kenë shumë ngjashmëri.

Përmbledhje

Thënë thjesht, POLED është, siç sugjeron emri, një ekran OLED me një nënshtresë plastike. AMOLED, një term që përdoret më së shumti nga Samsung për të marketuar teknologjinë OLED, nuk duhet të bëhet rigorozisht në nënshtresa plastike, por kjo është teknika që kompania po përdor për të arritur dizajnin e saj të lakuar për smartfonët.

Përveç kësaj, ekzistojnë disa dallime në teknologjinë e ekranëve, por këto nuk janë të lidhura me emrat e përdorur për të përshkruar ekranet. Do të ketë dallime të rëndësishme midis ekraneve POLED dhe AMOLED, në aspektin e shkëlqimit, gamës së ngjyrave, pikës së bardhë etj, ashtu siç ekzistojnë dallime midis ekraneve AMOLED të Samsung. Por për shumicën e konsumatorëve, kjo do të ketë pak rëndësi.

Tregu i ekranit celular ka ndërtuar më së shumti një konsensus rreth mënyrave më të mira për të prodhuar ekrane fleksibël dhe parimi i nënshtresave – matrica aktive OLED në një substancë plastike fleksibël – zbatohet në mënyrë të njëjtë për dy prodhuesit e mëdhenj. Pavarësisht nga emrat e ndryshëm, LG Display dhe Samsung nuk janë veçmas në qasjen e tyre për prodhimin e ekranëve të telefonave inteligjentë.