Vëzhgim

Pse liria në politikë ka rëndësi në lirinë e sofuterit?

Publikuar , 08 Mars 2011
0
Pse liria në politikë ka rëndësi në lirinë e sofuterit?

Në një ligjëratë që dha Eben Moglen në FOSDEM 2011, ai përveç të tjerash tha:

Ajo se çfarë ka ndodhur në Iran, Egjipt, në Tunizi – dhe çfarë do të ndodhë në shoqëritë e tjera përgjatë disa viteve të ardhshme – tregon rëndësinë e madhe të politikës dhe shoqërisë në rrjetet shoqërore. Por çdo gjë që dimë për teknologjinë na tregon që format e tanishme të komunikimit në rrjete shoqërore, përveç vlerës së madhe të tyre për politikën, janë mjaft të rrezikshme për t’u përdorur.  Ato janë dy të qendërzuara, ato janë të cenuara për të qendruar të kontrolluara dhe të shpagueshme.

Dizajni i teknologjisë së tyre, sikur dizajni i çdo teknologjie e softuerit të varur, është i ndikuar më shumë nga interesat biznesore duke kërkuar përfitime, pastaj kërimi i lirisë nga interesat teknologjike. Si rezultat i të cilës, ne jemi duke shikuar lëvizje politike të vlerës së lartë, aftësia për të shndërruar jetërat e qindra miliona njerëzve, duke pushuar në një bazë të brishtë, si për shembull guximi i zotëriut Zuckerberg, ose dëshira e Google për të rezistuar ndaj deklaratës, ku deklarata është një mik i fuqishëm biznesor dhe një grup të cilin Google nuk mund ta përballojë shpesh për të fyer.

Softueri është ajo nga çfarë është i ndërtuar shekulli 21. Çfarë ishte çeliku për ekonominë e shekullit 20, çfarë ishte çeliku për fuqinë e shekullit 20, çfarë ishte  çeliku për politikat e shekullit 20, softueri është tani. Është blloku vendimtar i ndërtesës, komponentë prej të cilës është e ndërtuar çdo pjesë, kur unë flas për çdo gjë tjetër. Unë dua të them natyrisht liri, mu sikur tirania, mu sikura biznesi i zakonshëm, mu sikur spiunimi në çdokënd pa pagesë, gjatë tërë kohës./pcworldalbanian

LEXO EDHE:  Pse Samsung One UI është një prej softuerëve më të mirë vendosur në një smartfon

Ligjëratën e plotë mund ta shihni më poshtë:

Ju mund ta shkarkoni këtë ligjëratë në formatin OGG Theora këtu. Titrat e asaj që flitet në video mund t’i gjeni këtu.

Lajmet e fundit>