Vëzhgim

Qeveria indiane merr masa kundër sulmeve kibernetike

Aug 4 2011
0 Shpërndarje
Qeveria indiane merr masa kundër sulmeve kibernetike

Në një përgjigjie me shkrim në Lok Sabha, Sachin Pilot tha që Skuadra Indiane për Reagim Emergjent Kompjuterik (CERT-In) ka analizuar sulmet dhe ka këshilluar për disa hapa dhe disa kundërmasa të ministries, për të arnuar vrimat dhe për të përfocuar sigurinë e këtyre uebfaqeve.

Në mesin e hapave që po ndërmirren nga Ministria për të parandaluar ngjarjet e zakonshme të kësaj natyre  dhe siguria e këtillë janë:

                1. Uebfaqe të reja dhe aplikacione do të auditohen nga përparësia e sferës së sigurisë kibernetike në hostin e tyre dhe, pastaj në baza të rregullta.

                2. Qendra Kombëtare për Informatikë (NIC), e cila e ka një rol të rëndësishëm në drejtimin e aplikacioneve të e-qeverisë në nivele dhe hoste kombëtare, të shtetit dhe të qarkut të gati të gjitha uebfaqve të qeverisë, e ka ndaluar hostimin e uebfaqve që nuk e kanë bërë auditimin e lartpërmendur.

                3. NIC ka bërë përpjekje për përditësim dhe përmirësim të sigurisë së infrastructures së hostimit.

                4. CERT-In do të rregullojë lajmërime dhe këshillimore për zhvillimet e fundit në krimin kibernetik dhe do të këshillojë kundërmasa në baza të rregullta.

                5. Departamentet/ministritë qendrore dhe shtetëore do të implemetojnë planin për menaxhim të krizave për të kundërshtuar sulmet kibernetike dhe krimin kibernetik.

Hapat e lartpërmendur mund të quhen si inkurajues, por mbetet të shihet nëse këto masa do të implementohen nga qeveria e Indisë./pcworldalbanian

Lajmet e fundit>