Lajmet

Radikalizimi në internet problem për Evropën Juglindore

Nga: PCWorld Albanian
Publikuar , 17 Prill 2019
0
Përkundër përpjekjeve për të parandaluar dhe luftuar radikalizimin në internet, portalet kundër-narrative në internet nuk arritën të fitojnë tërheqje. Radikalizimi në internet problem për Evropën Juglindore

Radikalizimi online në Evropën Juglindore dhe mënyrat për të trajtuar këtë fenomen global në nivel rajonal janë temat kryesore në Workshopin rajonal për parandalimin e radikalizimit online, të organizuar pak ditë më parë nga Këshilli Rajonal i Bashkëpunimit dhe BE-ja.

Zoran Popov, Këshilltar i Lartë i Sigurisë në Këshillin Rajonal të Bashkëpunimit (RCC), i cili u deklaroi se radikalizimi që çon në ekstremizëm dhe terrorizëm të dhunshëm, është një fenomen kompleks dhe parandalimi i saj kërkon përpjekje afatgjata dhe të qëndrueshme që do të përfshinin të gjithë aktorët relevantë, fusha të ndryshme të politikave dhe veprime në nivel lokal, kombëtar, rajonal dhe global.

“Bashkimi Evropian (BE) ka vendosur një fokus të fortë në trajtimin e radikalizimit online, pasi interneti është një nga mjetet kryesore të terrorizmit bashkëkohor dhe organizatat ekstremiste të dhunshme përdorin për të identifikuar, rekrutuar dhe trajnuar anëtarët e rinj, për të komunikuar, për të përdorur të dhënat në dispozicion dhe për të transferuar para . Për fat të keq, rajoni i EJL-së nuk mbetet prapa BE-së në këtë drejtim – më shumë se 76% e qytetarëve janë përdorues të internetit, ndërsa 40% e tyre përdorin të gjitha mediat sociale. Nga ata që përdorin mediat sociale, shumica janë të rinj “, tha Popov, duke theksuar se radikalizimi në internet është i përhapur në disa ekonomi, veçanërisht në mesin e të rinjve, me vlerësime që sugjerojnë se ajo do të bëhet një mënyrë parësore radikalizimi në vitet që vijnë. “Rajoni duhet të veprojë mbi këtë, dhe të bëjë përpjekje shtesë, dhe të shpejta, për të parandaluar atë,” shtoi Popov.

Përkundër përpjekjeve për të parandaluar dhe luftuar radikalizimin në internet, portalet kundër-narrative në internet nuk arritën të fitojnë tërheqje. Pjesëmarrësit e seminarit, duke përfshirë ekspertë nga EJL dhe BE, diskutuan mënyrat për të adresuar rekomandimet e nivelit kombëtar dhe rajonal nga Studimi që RCC-ja ka porositur të analizojë gjendjen e radikalizimit në internet në rajon.

LEXO EDHE:  Marrëveshja me ATK-në e shpëton edhe njëherë Telekomin

Pjesëmarrësit trajtuan mënyrën se si përdoret interneti për radikalizimin, duke u përpjekur të përcaktojë përgjigjet në aspekte të ndryshme të radikalizimit në internet, por gjithashtu të vlerësojë gjendjen e tanishme të lojës në nivel të BE-së, duke përfshirë praktikat më të mira në përgjigjet ndaj radikalizimit në internet. Së fundi, ata do të punojnë në përcaktimin e veprimeve rajonale, veçanërisht në Ballkanin Perëndimor, si vendi më i prekshëm, i cili do të sillte praktikat më të mira të BE-së në rajon dhe do të vendoste tonin për bashkëpunim të zgjeruar midis shteteve anëtare të BE nga rajoni i EJL-së dhe BB.

Këto përgjigje ndaj aspekteve të ndryshme të radikalizimit në internet, siç përcaktohen nga ekspertët në Workshop, do të pasqyrohen në rekomandimet për veprim të autoriteteve kombëtare përkatëse në rajon. Zbatimi i veprimeve të dakorduara në Ballkanin Perëndimor që do të ndiqen do të bëhet përmes Qeverisjes Integruese të Sigurisë së Brendshme (IISG), duke mundësuar përpjekje të koordinuara, të harmonizuara dhe të qëndrueshme. /Monitor

Tags >

internet