Lajmet

Rekordi i kalkulimit të Pi-s thyhet edhe një herë

Publikuar , 18 Gusht 2009
0
Rekordi i kalkulimit të Pi-s thyhet edhe një herë

Për të arritur këtë ata kanë përdorur një kompjuter masiv paralel të quajtur T2K Tsukuba System. T2K Tsukuba System është një bashkësi e 640 kompjuterëve me një shpejtësi përpunimi të të dhënave prej 95 trilion flops në sekondë. T2K kalkuloi një total prej 2,576,980,377,524 vendeve të decimaleve për 73 orë e 36 minuta, që është një fraksion i vogël në krahasim me 600 orët e shpenzuara nga rekordmenët e mëparshëm – Hitachi dhe Universiteti i Tokios, të cilët kalkuluan vetëm 1.2 trilion vende.

Pse e bëjnë njerëzit këtë, kur mund të shfrytëzohet vetëm 3.14? Për shkak se dëshirojnë të testojnë veglat e tyre të reja, deklaron profesori udhëheqës i ekipit, Daisuke Takashi.

LEXO EDHE:  Arsyeja pse Samsung Galaxy S11 do të ketë një bateri monstër