Intervista

Rio Sherri: Intervistë me Cyber Security Professional në edicionin e pestë të Albanian ICT Awards

Publikuar , 19 Maj 2017
0
Disa nga institucionet të cilat ka kontribuar Rio janë: AKSHI , Kryeministria dhe shumë institucione të tjera. Rio Sherri: Intervistë me Cyber Security Professional në edicionin e pestë të Albanian ICT Awards Photo Source: ICT Awards

Vjen nga Tirana dhe punon si IT Security. Puna e tij si IT Security i ka mundësuar të punojë në projekte shumë konfidenciale dhe shumë kritike për vendin tonë. Disa nga institucionet të cilat ka kontribuar janë: AKSHI , Kryeministria dhe shumë institucione të tjera.

Përveç raportit të dobësive të ndryshme që ka identifikuar në sistemet online të cilat janë raportuar tek personat përkatës ka zbatuar edhe sistemin e sigurisë së e-mail-eve, sistem ky i cili bën të mundur mbrojtjen nga spami, metodat e peshkimit dhe maluerët.

Gjatë 2016 ka arritur të identifikojë një numër të madh problemesh sigurie në disa programe dhe sisteme kritike, ku përfshihen antivirusi Avira, i cili përdoret nga pesëqind milion përdorues në botë. Ky problem sigurie është pranuar zyrtarisht nga kjo kompani.

Ka zbuluar edhe një problem tjetër për kompaninë e mirënjohur “Samsung”, i cili nuk është bërë publik, megjithatë Rio është shpërblyer për raportimin.

Gjithashtu ka arritur të identifikojë një dobësi kritike sigurie në Symantec Messaging Gateway i cili është një sistem për mbrojtjen e sulmeve me anë të e‐mail.

PCWA: Si filloi rrugëtimi juaj në botën e sigurisë kibernetike?

Rrugëtimi im në botën e sigurisë nisi nga dëshira që kisha të mësoja se si funksiononte kompjuteri në vetvete dhe çfarë ndodhej mbas asaj kutie të madhe të mbushur me qarqe.

PCWA: Pse keni zgjedhur të bëheni pjesë e Albanian ICT Awards 5?

Fillimisht në ICT Awards doja të merrja pjesë me një projekt po pastaj kuptova që kategoria e re Cyber Security ishte më e përshtatshme për mua.

PCWA: Pse një haker i bardhë dhe çfarë përfitimesh keni pasur të qënurit i tillë?

LEXO EDHE:  Si ka kuptoni nëse dikush ju ka bllokuar në WhatsApp

Nuk ka hakera të bardhë, ka vetëm hakera me etikë ose jo. Përfitimet që kam pasur perveç vlerave monetare janë dhe vleresimet nga personat/institucionet që kam ndihmuar.

PCWA: A jeni i punësuar dhe sa vlerësohet profesioni juaj?

Po jam i punësuar dhe mendoj së vleresohet shumë pasi në Shqipëri numri i personave që merren me siguri nuk është shume i lartë.

PCWA: Cila janë disa prej identifikimeve më të rëndësishme të problemeve të sigurisë që keni arritur?

Për më të rëndësishmet nuk mund të flas por vulnerabiliteti im i preferuar është RCE në mod_security i cili është nje modul për mbrojtjen nga sulmet.

PCWA: A jeni shpërblyer dhe në çfarë forme?

Po gjithmonë jam shperblyer , ndonjëherë me vlera monetare, ndonjëherë me falenderime dhe ndonjëhere me kercënime ligjore.

PCWA: Cilat janë disa prej kontributeve tuaja që keni pasur në AKSHI , Kryeministri dhe intitucioneve të tjera?

Disa prej kontributeve jane mirëmbajta e sistemeve e sigurisë si dhe raportimi i vulnerabiliteteve të ndryshme në këto institucione.

PCWA: Me pak fjalë një prej eksperiencave më të mira në zbulimin e një dobësie sigurie

Zbulimet më të mira janë ato që janë zbuluar rastësisht. Kështu ka ndodhur dhe me vulnerabilitetin e mod_security.

PCWA: Çfarë ka rezervuar e ardhmjan për Rion?

Nuk e di por mendoj se gjëra të mira.

PCWA: Çfarë do të thotë për Rio të jesh Profesionisti i Vitit në Albanian ICT Awards V?

Është një nder te shpëblehesh në një event të tillë dhe do falenderoja organizatorët për mundesinë që i kanë dhënë gjithë konkurentëve për të treguar kush janë. /PCWorld Albanian

Lajmet e fundit>