Blog

Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë që shndërron sinjalet e trurit në gjuhë të folur

Nga: PCWorld Albanian
Publikuar , 25 Prill 2019
0
Shkencëtarët dëshirojnë që tu rikthejnë zërin njerëzve që vuajnë nga ALS, Pakinsoni dhe sëmundje të tjera që shkaktojnë humbjen e të folurit. Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë që shndërron sinjalet e trurit në gjuhë të folur

Njerëzit me sëmundje neurologjike të cilët humbasin aftësitë mund të dërgojnë sinjale truri të cilat përdoren për të folur dhe një grup shkencëtarësh kanë gjetur mënyrën sesi të kthejnë zërin.

Ata kanë ndërtuar një makineri e cila shndërron sinjalet e trurit në gjuhë të folur të kuptueshme. Në vend që të përpiqet të lexojë mendimet, makineria e pajisur me inteligjencë artificiale mund të kapë komanda të ndryshme nervore dhe ti përkthejë në fjalë.

Rezultat nuk janë pa probleme. Edhe pse sistemi me saktësi kap sinjalet e truri dhe prodhon fjalë të kuptueshme në disa raste rezulton edhe me fjalë të ngatërruara.

Megjithatë është shumë herë më i avancuar sesa teknologjitë e përdorura deri më sot. Sa i përket teknologjisë nuk ka afate kur do të finalizohet apo të jetë e disponueshme.

Shkencëtarët dëshirojnë që tu rikthejnë zërin njerëzve që vuajnë nga ALS, Pakinsoni dhe sëmundje të tjera që shkaktojnë humbjen e të folurit. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Operatori i Sistemit të Transmetimit jep për përdorim fibrat optike