Harduer

Si kanë ndikuar kartat grafike në hulumtimin dhe zhvillimin e barnave mjekësore në industrinë farmaceutike

Aug 6 2018
0 Shpërndarje
Përdorimi i IA për të transformuar metodat konvencionale jo vetëm siguron përmirësime të rëndësishme në cilësinë e imazhit për të identifikuar objekte të reja, por gjithashtu shtrin dobinë e të dhënave. Si kanë ndikuar kartat grafike në hulumtimin dhe zhvillimin e barnave mjekësore në industrinë farmaceutike

Mbetet sfidë e rëndësishme për kompanitë farmaceutike që të sjellin ilaçe të reja në treg. Mesatarisht, ky proces ende merr më shumë se 12 vjet për të sjellë në treg një ilaç të ri dhe kushton mesatarisht më shumë se dy miliardë dollarë.

NVIDIA po punon me kompanitë më të mira farmaceutike dhe organizatat kërkimore në mënyra që ndihmojnë në uljen e kohës në sfidën e tregut dhe rritja e ndikimit në kosto.

Një nga sfidat kyçe me të cilat ballafaqohet organizata shëndetësore dhe farmaceutike është mundësia e shfrytëzimit dhe rritjes së njohurive nga depozitat e mëdha të të dhënave të informacioneve të ndryshme.

Nëse janë imazhe, genomikë ose të dhëna molekulare, shumica e organizatave merren me lloje të ngjashme përpunimi të të dhënave dhe përballen me këtë sfidë: teknologjitë e Nvidia mund të ndihmojnë për të përshpejtuar shpejtësinë në të cilën këto të dhëna mund të përpunohen dhe analizohen.
Përshpejtimi i zhvillimit të terapisë me inteligjencën artificiale.

GPU-të janë të përshtatshme për fusha të tilla si mikroskopi i krio-elektronit (Cryo-EM) dhe dinamika molekulare, përshpejtimin e aplikacioneve si RELION, VASP dhe Amber dhe janë përdorur gjerësisht.

Tani, hulumtimi dhe sektori i komunitetit farmaceutik është duke eksploruar teknologjinë GPU në fusha të tjera si gjenomika dhe imazhe mjekësore për të përshpejtuar përdorimin e inteligjencës artificiale (IA).

Ndërsa organizatat e mëdha farmaceutike përpiqen të kuptojnë implikimet e plota të IA për organizatat e tyre, një gjë është e sigurtë: IA ka potencial për këtë fushë dhe zhvillimi i strategjive dhe infrastrukturës së përshtatshme për IA është një domosdoshmëri.

Kjo do të mbështesë zhvillimin e barnave, hulumtimin klinik dhe hedhjen e barnave në treg më shpejt, më pak të shtrenjtë dhe me një nivel më të lartë suksesi. Shumë institucione mbledhin banka të mëdha të imazheve nga burime dhe instrumente të ndryshme ku imazhet e vetme mund të përdoren njëherë brenda një proçesi klinik dhe pastaj të ruhen, por asnjëherë nuk rianalizohen, duke kufizuar kështu aftësinë për të aplikuar të dhënat dhe për të mësuar në grupet e reja të pacientëve.

Përdorimi i IA për të transformuar metodat konvencionale jo vetëm siguron përmirësime të rëndësishme në cilësinë e imazhit për të identifikuar objekte të reja, por gjithashtu shtrin dobinë e të dhënave.

Kjo është shumë e favorshme për organizatat kërkimore farmaceutike dhe mjekësore, si në aspektin e rezultateve ashtu edhe në kosto, pasi të dhënat me kosto të lartë mund të përdoren tani për të rritur saktësinë dhe shpejtësinë e diagnozës së pacientëve që shkojnë në studime të reja klinike ose operacione të reja; për zhvillimin e ilaçit.

Një fushë tjetër që ka filluar të tregojë rezultate të forta për IA të mundësuar nga GPU është analiza gjenomike. GPU-të mund t’u mundësojnë hulumtuesve të përballen me sfidën analitike që rrjedh nga të dhënat në rritje të ADN-së të vëna në dispozicion.
Lëvizja në zbulimin e barnave të gjeneratës së ardhshme

Në përgjithësi, GPU ka një ndikim të madh potencial për zbulimin dhe zhvillimin e barnave. Aftësia për të përshpejtuar të gjitha pjesët e ekuacionit-fenotip, imazhit mjekësor dhe të dhënat klinike – ka potencial të madh për shpërndarjen e barnave të suksesshme në treg, si dhe një ndikim në përmirësimin e rezultateve të pacientëve dhe reduktimin e kostos financiare të procesit.

IA do të jetë një kontribut kyç në procesin e zhvillimit të barnave dhe platforma e Nvidia është në qendër të kësaj, duke bërë të mundur përshpejtimin e shumë aplikacioneve kryesore në këtë fushë dhe duke punuar drejt zonave të reja ku mund të realizohen edhe më shumë përfitime. Edhe pse ditët e para, IA mund të përhapet në fushën farmaceutike ashtu siç është duke u bërë u përhapur në industri të tjera. /PCWorld Albanian

Tags >

Nvidia
Lajmet e fundit>