Lajmet

Si po ndihmon teknologjia në krizën europiane të refugjatëve

Publikuar , 27 Dhjetor 2015
0
Si po ndihmon teknologjia në krizën europiane të refugjatëve

MTM0OTU2MjY4ODMyOTg2Mzg2Kohët e fundit është vështirë të ndezësh televizorin apo të klikoni lajmet në ueb dhe të mos ballafaqoheni me artikuj apo lajme rreth krizës së refugjatëve. Lufta civile në Siri dhe largimi masiv i shtetasve të këtij vendi ka ngjallur reagimin e publikur të gjërë. Njerëz kudo po përpiqen sadopak të ndihmojnë në lehtësimin e kësaj situate si një kundërpërgjigje nga përgjumjes së institucioneve shtetërore të vendeve të prekura më së shumti.

Edhe industria e teknologjisë kërkon të shtrijë një dorë ndihme. Nuk është një ndihmë financiare si ajo e Google, Airbnb dhe Kickstarter por janë përpjekjet e disa individëve dhe grupeve duke krijuar platforma dhe struktura të cilat e bëjnë më të lehtë ofrimin e ndihmave humanitare tek të gjithë të prekurit.

Zhvilluesit kanë krijuar harta mobile

Hartat mobile janë një element kyç në rrugëtimin e refugjatëve drejt një vendi të sigurtë. Hartat e Google, një GPS apo një paisje tjetër e ngjashme mund tu shpëtojë jetën.

Arriving in Berlin është një nismë dedikuar refugjatëve sirianë. Ofron akses në shërbime lokale, informacion rreth doktorëve që flasin gjuhën arabe dhe informacion rreth librarive me akses në internet.

Organizata humanitare Global Initiative ka punuar bashkërisht me zhvillues vullnetarë të Techfugees për të krijuar një dabatazë hartash dhe rrugësh. What3words, fituesi i Innovation Grand Prix në festivalin e kreativitetit në Lion, ofronte një nga platformat më interesante të hartave.

Për njerëzit që jetojnë në kampe refugjatësh, ky sistem bën të mundur ushtrimin e disa të drejtave bazike si raportimi i një krimi, kujdesi shëndetësor dhe pranimi i dërgesave.

Por për refugjatët ekzistojnë sfida të shumta dhe këtu përfshihen edhe diferencat gjuhësore dhe kulturore të cilat shërbejnë si pengesë edhe për shërbimet më bazike siç është kërkimi i ndihmës.

LEXO EDHE:  Adoptohen 44 standarde Evropiane për pajisjet elektrike

Ndërsa fokusi i një startupi finlandez quajtur Funzi konsistonte në ofrimin e ndihmës për vendet afrikane, tani startupi ka krijuar disa seri mësimi për refugjatët në Finlandë ku përfshihen burime të gjuhës, komunikimit dhe të drejtave ligjore.

Edukimi dhe Punësimi

Ajo që diferencon sektorin e teknologjisë nga të tjerët është lehtësia në transferimin e profesioneve nga një kontinent tek tjetri. Duke bashkuar përpjekjet ndaj sfidave të papunësimit për refugjatët, disa kreativë nga vende të ndryshme të botës kanë lançuar I Am Not a Refugee, një uebfaqe dizenjuar për ti ndihmuar në gjetjen e vendeve të punës.

Madje një startup finlandez ka krijuar “Startup Refugees”, një rrjet ndërtuar në bashkëpunim me institucionet shtetërore për të ofruar internshipe profesionale për refugjatët të cilët një ditë do të kenë mundësi ligjërisht të ushtrojnë profesionin e tyre.

Në Berlin vullnetarët kanë krijuar Refugee on Rails, një shkollë kodimi për refugjatët në këtë qytet. Kjo nismë ofron mësim të kodimit për fillestarët por edhe ata që kanë ndërprerë studimet. (PCWorld Albanian)