Analiza

Studim: Patentat dëmtojnë teknologjinë dhe startup-et

Publikuar , 14 Korrik 2014
0
Studim: Patentat dëmtojnë teknologjinë dhe startup-et

patentat

Një studim i ri shton disa shkëndija empirike për idenë që ligjet e dobëta të patentave janë duke e dëmtuar inovacionin në industrinë e teknologjisë. Hulumtuesit nga Shkolla Ekonomike e Londrës studiuan citimet nga patentat që ishin anuluar nga gjykatat amerikane dhe konstatuan që anulimi rriti numrin e inovacioneve pasuese në teknologji, por jo në  farmaceutikë. “Anulimi i patentave ka një ndikim të rëndësishëm në inovacionin kumulativ vetëm në fushat e kompjuterëve dhe komunikacionit, elektronikës dhe instrumenteve mjekësore (duke përfshirë bioteknologjinë). Ne nuk gjetëm ndonjë efekt për droga, gjërat kimike ose teknologjitë mekanike.”  

Efekti është më i madh në industrinë e elektronikës. Për shembull, zëvendës presidenti i inxhinierisë në LinkedIn, Alex Vauthey, së fundi shpjegoi se përse kaq shumë softuerë të kompanisë janë me burim të hapur. Në esencë, është më mirë kur i tërë komuniteti i internetit mund të ndihmojë në ndërtimin e një aplikacioni. “LinkedIn përqafon open-source-in,” tha ai. “Ne në fakt jemi duke e përdorur komunitetin e zhvilluesve softuerikë që ndihmojnë me të. Duke bërë tërheqje, softueri bëhet më i fshehtë, më i besueshëm. Në fund të ditës ju përdorni softuer më të mirë për të ndërtuar aplikacione.”  

Për më tepër, softueri me burim të hapur ndihmon edhe punonjësit e vet, pa marrë parasysh ku përfundojnë ata në të ardhmen. “Ne duam që punonjësit tanë ta lënë LinkedIn-in duke qenë si profesionistë shumë më të mirë se sa kur vijnë. Duke qenë në gjendje të kontribuojnë në një projekt me burim të hapur, ju e keni mundësinë që kodin të cilin e shkruani ta keni të vëzhguar nga shumë njerëz.”  Llojllojshmëria e kontributeve e bën inovacionin e hapur shumë më efikas, në krahasim me dhënien e monopolit të një kompanie në formë të patentës. 

LEXO EDHE:  Kjo biçikletë elektrike mund të ecë mbi ujë

Por në farmaceutikë, nuk është komuniteti i njëjtë i inovatorëve dhe një drogë e vetme do të mund të kushtonte miliarda dollarë për t’u prodhuar. Në këtë industri, hulumtuesit gjetën që patentat nuk dëmtojnë inovacionin. Nismat, apo startup-et po ashtu ishin të prekshme nga politika e keqe e patentave, sepse ata nuk kanë fuqinë ligjore ose ekonomike për t’u marrë me biznes madhor. “Rezultatet tregojnë që prishja e pazarllëkut ndodh kur përfshin patenta të mëdha,” shkruajnë hulumtuesit. “Ndërmarrjet e vogla janë më pak në gjendje të vendosin në formë “korporative” pa iu drejtuar gjykatave.” (PCWorld Albanian)