Lajmet

Targat digjitale më në fund në Kaliforni

Publikuar , 31 Maj 2018
0
Shoferët që zgjedhin të blejnë targat digjitale mund të regjistrojnë automjetet e tyre në mënyrë elektronike dhe të eliminojnë e targave të tyre çdo vit, gjë që mund të shpëtojë paratë e shtetit. Targat digjitale më në fund në Kaliforni

Pesë vjet pasi guvernatori i Kalifornisë, Jerry Brown nënshkroi legjislacionin që autorizon targat dixhitale të shiten në shtetin e tij, tabelat e reja të ekranit digjital po shfaqen kudo në rrugë. Sipas The Sacramento Bee, targat e reja filluan të qarkullojnë këtë javë, dhe jo çuditërisht, nuk janë dhe aq të lira.

Shoferët që zgjedhin të blejnë targat digjitale mund të regjistrojnë automjetet e tyre në mënyrë elektronike dhe të eliminojnë e targave të tyre çdo vit, gjë që mund të shpëtojë paratë e shtetit.

Targat dixhitale vijnë me chipet e tyre, bateritë dhe sistemet e komunikimit pa tel. Ato gjithashtu mund të jenë në gjendje të shfaqin mesazhe personale – nëse DMV (Department of Motor Vehicles) vendos ta lejojë atë.

Ndërmarrjet pritet të shesin targat për $699, duke mos përfshirë kostot e instalimit. Përdoruesit gjithashtu duhet të paguajnë një tarifë mujore prej rreth 7 dollarë. Targat nuk janë në dispozicion nëpërmjet Departamentit të Automjeteve Motorike. Aktualisht, lejohen vetëm në pjesën e prapme të automjetit. Kalifornia gjithashtu kërkon targa para, kështu që pronarët ende duhet të mbajnë një targë standarde atje.

Një zëdhënës i DMV tha se aktualisht ka vetëm 116 automjete me targa dixhitale. Nën këtë fazë pilot, departamenti duhet të raportojë në legjislaturën e shtetit deri në korrik 2020 për mënyrën se si targat kanë performuar.

“Qëllimi i projektit është të identifikojë dhe të detajojë përfitimet e mundshme, kështu që ne jemi ende në fazën e vlerësimit dhe nuk do të bëjmë asnjë përcaktim derisa të përfundojë”, shtoi zëdhënësi.

Kompania Bay Area Reviver Auto është kontraktori i vetëm në projekt. Firma e bën targën, dhe fillon ta tregojë atë për shitje në shitësit e makinave. Këtë vit, targat digjitale gjithashtu pritet të qarkullojnë në Florida, Arizona dhe Teksas.

LEXO EDHE:  Kompjuteri kuantik i Google ka bërë atë që superkompjuterit më të fuqishëm në botë i duhen 10,000 vite

Neville Boston, themeluesi i Reviver Auto, deklaron se ai pret që interesi fillestar të vijë nga kompanitë për automjetet e tyre:

Disa biznese do t’i përdorin ato si mini-postera për të reklamuar produktet ose shërbimet e tyre, tha ai, por do të jetë në gjendje ta bëjë këtë vetëm kur automjeti të ndalet.

Numri i targës së licencës do të shfaqet ende në ekran kur të shfaqen mesazhet, por do të jenë më të vogla dhe do futen në cepin e sipërm të djathtë të ekranit.

Ashtu si me të gjitha teknologjitë e reja, cybersecurity dhe hacking janë një shqetësim. Ndërsa aftësia për të gjetur vendndodhjen e një automjeti duke përdorur sistemin e komunikimit pa tel të targës mund të jetë ideale për pronarët e kompanive, shoferët individualë mund të pengojnë këtë ide. /PCWorld Albanian

Tags >

dmw