Blog

Teknologjia Blockchain

Publikuar , 14 Qershor 2018
0
Madhësia, kompleksiteti dhe "shpejtësia e ndryshimit" të tregjeve të kriptografisë janë të forta.Korporatat si Citigroup, Google dhe Microsoft janë duke investuar strategjikisht në teknologjinë blockchain. Teknologjia Blockchain

Bota e teknologjisë dhe e investimeve është e shqetësuar për blockchain dhe monedhat kriptografike. Sipas CoinDesk, fondet e kapitaleve të shpërndara në hapësirë ​​janë rritur vazhdimisht që nga viti 2013 dhe në vitin 2017 numri i fondeve globale të fokusuara në kriptografi shpërtheu nga më pak se 40 në mbi 200 deri në fund të vitit.

Bazuar në vigjilencën e TrueBridge në hapësirën blockchain, duke përfshirë bisedat e vazhdueshme me menaxherët e kapitaleve, sipërmarrësit dhe ekspertët e teknologjisë, më poshtë është një përshkrim mbi bazat e blockchain dhe pse ka rëndësi.

Çfarë janë blockchain dhe kriptomonedhat?

Teknologjia Blockchain përdor një bazë të dhënash të përbashkët dhe të decentralizuar që zotërohet pjesërisht nga çdo anëtar i një rrjeti peer-to-peer dhe jo nga një njësi e vetme (p.sh. një bankë ose DMV lokale), siç është rasti I bazës së të dhënave tradicionale dhe të centralizuara.

Libri/regjistri I llogarive shërben si një regjistër transaksionesh, i cili ndahet në rekorde (“blloqe”) të cilët kanë marrë pjesë në një transaksion, çmimin dhe detaje të tjera. Pronësia dhe verifikimi i këtyre blloqeve zbatohen dhe sigurohen me anë të enkriptimit nga anëtarët e blockchain.

Anëtarët konkurrojnë për të koduar transaksionet; kur të gjendet një zgjidhje, blloku i shtohet procesverbalit të të gjitha transaksioneve paraprake (“zinxhiri”), i cili pastaj zbatohet në të gjithë rrjetin.Që një rrjet blockchain të mbetet  koherent dhe i përdorshëm, anëtarët e tij duhet të vërtetojnë të dhënat që përmbajnë blockchain në një proces intensiv.

Kriptomonedhat ekzistojnë kryesisht si një nxitje për anëtarët e një blockchain për të ruajtur rrjetin. Teorikisht, një kriptomonedhë do të rritet në vlerë siç rritet vëllimi i transaksionit dhe si rrjeti blockchain bëhet më I dobishëm nga ana sociale dhe ekonomike.

LEXO EDHE:  Ku do të shkojë gjoba 5 miliardë dollarë vënë ndaj Facebook?

Pse ka rëndësi? Cilat janë mangësitë dhe rreziqet?

Në thelb, disa VC(Venture Capital-kapitale private) shohin një potencial për blockchain për të qënë mekanizmi organizues dhe modeli ekonomik për gjeneratën e ardhshme të internetit, por ka edhe mangësi dhe rreziqe për sistemin aktual.

Mundesi potenciale

  • Blockchain dhe kriptomonedhat mund të eleminojnë “njeriun e mesëm” në transaksionet tradicionale dhe të krijojnë praktika më pak të shtrenjta dhe më të sigurta në pronësi të komunitetit dhe biznesit të qeverisur.
  • Blockchain dhe kriptomonedhat mund të krijojnë një klasë të re të aseteve jo të lidhura me mallrat, tregjet e kapitalit, etj dhe pa rrezikun e ndërhyrjes nga një autoritet qendror.
  • Potenciali më i mirë po lëviz nga kompanitë kryesore të internetit për të filluar projekte bindëse të fokusuara në blockchain.

Madhësia, kompleksiteti dhe “shpejtësia e ndryshimit” të tregjeve të kriptografisë janë të forta.Korporatat si Citigroup, Google dhe Microsoft janë duke investuar strategjikisht në teknologjinë blockchain.

Rreziqet potenciale

  • Jashtë investimit / spekulimit, shfrytëzimi i blockchain në botën reale aktualisht është i kufizuar. Ka të ngjarë të mbetet kështu derisa të krijohen fondacionet infrastrukturore dhe rregullatore për të siguruar transferime efektive të regjistrave blockchain dhe kriptoaseteve.
  • Teknologjia Blockchain duhet të jetë më e shpejtë dhe më e sigurt për të fituar besimin e publikut më të gjerë.
  • Kohë dhe përpjekje thelbësore do të kërkohet që të kalojnë në një model të decentralizuar të të dhënave.

Ç’pritet më tej?

Kapitalistët e sipërmarrjeve kanë investuar për fillimin e blockchain dhe zonat e lidhura me të për vite me radhë. Megjithatë, gjatë 12 muajve të fundit, metodat e mbledhjes së fondeve janë zhvendosur me ardhjen dhe miratimin e gjerë të Ofertave Fillestare të Monedhave (ICOs). ICO-të ofrojnë një mjet për startupe për të ngritur kapitalin duke lëshuar kriptomonedha për investitorët e tyre, në vend që të ndjekin një marrëveshje tradicionale për para të gatshme.

LEXO EDHE:  Paqëndrueshmëria e vlerës së Bitcoin në pikën më të ulët që prej 2016-ës

Më shumë se 80% e financimit të sipërmarrjeve bërthamore u rritën përmes ICO-ve në gjysmën e dytë të vitit 2017. Kjo prirje ka vazhduar në 2018, e cila pa një ICO të lartë të dollarit nga Block.one, i cili mund të jetë më i madh se gati të gjitha ICO-të e botës deri më sot.

Për shkak se kushtet e financimit të ICO-ve janë të favorshme për sipërmarrësit, disa i shohin ICO-të si një kërcënim potencial për modelin tradicional të VC në afat të gjatë. Sidoqoftë, disa VC kanë gjetur mundësi duke investuar drejtpërdrejtë në ICO nëpërmjet marrëveshjeve SAFT (“Marrëveshja e Thjeshtë për Shenjat e Ardhshme”), të cilat i shesin shenjën drejtpërdrejtë VC-ve.Fushat e tjera të mëdha të blockchain ose kriptografisë ku VC-të po investojnë përfshijnë:

  • Shkëmbime kripto-valute
  • Kompanitë e pagesave / remitancave
  • Bllokchain-e private
  • Aplikacionet specifike të industrisë së blockchain

Totali i transaksioneve të kapitalit të investimeve vitin e kaluar arriti në 50% të marrëveshjeve të përgjithshme, nga 57% në 2016 dhe 72% në 2015. Megjithatë, përdorimi në rritje i ICOs ka krijuar një rritje në kompanitë e investimit që nuk përfaqësohen nga këto të dhëna për financimin e kapitalit. Kjo rritje e kompanive të reja mund të jetë dëshmi se blockchain po ndjek rrugën e teknologjive të tjera në zhvillim, nga krijimi i konceptit në popullimin e tregut.

Faza e ardhshme, konsolidimi brenda një nëngrupi të kompanive të hershme të suksesit, mund të vijë me shpejtësi, pasi disa kompani të financuara nga investimet  vazhduan të marrin fonde të vazhdueshme vitin e kaluar. Pa marrë parasysh se si këto zhvillime shfaqen – dhe si pjesët e blockchain janë ndërtuar, rafinuar dhe standardizuar duke shkuar përpara – do të përcaktojnë se si kapitalistët sipërmarrës do t’I qasen investimit në sektor në të ardhmen. /PCWorld Albanian

LEXO EDHE:  Coinbase ndalon transaksionet në Ethereum Classic pas rishkrimit të blockchainit

Lajmet e fundit>