Lajmet

Teknologjia e njohjes së fytyrës nga Microsoft identifikon më mirë njerëzit me ngjyrën e errët të lëkurës

Publikuar , 27 Qershor 2018
0
Në shkurt, një raport nga Media Lab i MIT-it testoi sistemet e njohjes së fytyrës nga Microsoft, IBM dhe Megvii i Kinës dhe gjeti që deri në 35 përqind e grave me ngjyrë të errët kishin gjininë e tyre të keqidentifikuar nga sistemet. Teknologjia e njohjes së fytyrës nga Microsoft identifikon më mirë njerëzit me ngjyrën e errët të lëkurës

Microsoft thotë se teknologjitë për njohjen e fytyrës po përmirësohen në identifikimin e njerëzve me tonet më të errëta të lëkurës, sipas një postimi të blogut të kompanisë. Shkalla e gabimit është zvogëluar deri në 20 herë për burrat dhe gratë me lëkurë të errët dhe nëntë herë për gratë.

Kompania thotë se ka trajnuar mjetet e saj të IA (inteligjencës artificiale) me grupe të të dhënave më të mëdha dhe më të larmishme, gjë që ka çuar drejt përparimit. “Nëse po trajtojmë sistemet e machine learning për të imituar vendimet e bëra në një shoqëri të njëanshme, duke përdorur të dhënat e krijuara nga ajo shoqëri, atëherë këto sisteme do të riprodhojnë domosdoshmërisht paragjykimet e saj”, – tha Hanna Wallach, një kërkuese në Microsoft.

Në shkurt, një raport nga Media Lab i MIT-it testoi sistemet e njohjes së fytyrës nga Microsoft, IBM dhe Megvii i Kinës dhe gjeti që deri në 35 përqind e grave me ngjyrë të errët kishin gjininë e tyre të keqidentifikuar nga sistemet.

Raporti konfirmoi atë që shumë prej tyre kishin dyshuar për vite – sistemet e njohjes së fytyrës mund të jenë të njëanshëm nga grupet e të dhënave të kufizuara dhe faktorë të tjerë si racizmi. Në vitin 2015, Google identifikoi miqtë me ngjyrë të një inxhinieri softuer në një fotografi si “gorilla”, dhe iu desh të kërkonte falje për gabimin (fotoja më poshtë).

Megjithatë, ndërsa njoftimi i Microsoft tregon një ulje të paragjykimeve raciale brenda sistemit të njohjes së fytyrës, nëse zbatimi i ligjit merr dorën e tyre mbi mjetin e njohur të njohjes së fytyrës, është e paqartë se si kjo mund të luajë për njerëzit me ngjyra dhe nëse kjo mund të përkeqësojë praktikat tashmë problematike.

LEXO EDHE:  Microsoft, kompania më me vlerë në botë

Partnerët e Microsoft-it me Imigracionin dhe Doganën e SHBA-ve (ICE), dhe mjetin e njohjes së fytyrës iu ofrohen agjentëve qeveritarë si një burim. Drejtori i Microsoft, Satya Nadella sqaroi në një memo javën e kaluar se “Microsoft nuk po punon me qeverinë amerikane për ndonjë projekt që lidhet me ndarjen e fëmijëve nga familjet e tyre në kufi”, por ai nuk tregoi se si njohja e fytyrës mund të luajë një rol në punën e institucioneve shtetërore. /PCWorld Albanian

Tags >

Microsoft