Blog

Vendeve anëtare të BE u kërkohet të bien dakord me ligjin e privatësisë në internet

Publikuar , 24 Prill 2018
0
Rregullorja e ePrivacy do të përditësonte rregullat për komunikimin në internet që nga viti 2009 dhe do t’u jepte përdoruesve të internetit mbrojtje shtesë të privatësisë Vendeve anëtare të BE u kërkohet të bien dakord me ligjin e privatësisë në internet

Kreu i sektorit dixhital të BE-së i ka kërkuar qeverive evropiane që t’i japin fund rezistencës së tyre ndaj një “ligji cookie” të ri, që synon forcimin e mbrojtjes së privatësisë në internet pas skandalit të Facebook / Cambridge Analytica.

Andrus Ansip i tha Financial Times se do të ishte “e rrezikshme” që shtetet anëtare të injoronin kërkesën publike për draftin e “Rregullimit elektronik” të BE-së – që do të impononte pëlqimin më të ashpër dhe rregullat e konfidencialitetit në kompani të tilla si Google, WhatsApp dhe Facebook.

Rregullorja e ePrivacy do të përditësonte rregullat për komunikimin në internet që nga viti 2009 dhe do t’u jepte përdoruesve të internetit mbrojtje shtesë të privatësisë, në krye të rregullores së mbrojtjes së të dhënave të Evropës, e njohur si GDPR, e cila hyn në fuqi muajin e ardhshëm.

Por kjo rregullore, e cila ka nevojë për miratimin e marrëveshjeve të qeverive të BE dhe Parlamentit Europian, është bllokuar për më shumë se një vit, ndërsa shtetet anëtare janë ndeshur me mënyrën se si bizneset do të respektojnë rregullat dhe se si do të përshtaten ato me GDPR.

“Me ndodhinë e Cambridge Analytica, gjithnjë e më shumë njerëz e kuptojnë se ju nuk mund të krijoni një lloj Frankenstein. Ne na lejohet të kemi kontroll mbi përdorimin tonë të të dhënave,” tha z. Ansip, nënkryetar i Komisionit Evropian për politikën dixhitale.

“Ka një kërkesë të qartë publike për rregullat mbi konfidencialitetin e komunikimit dhe injorimi i kësaj nga politikanët është shumë e rrezikshme”, shtoi ai.
Komisioni ka rritur presionin mbi ministrat e BE për të gjetur një kompromis.

LEXO EDHE:  Me “Secret of Success” Komisioni Evropian promovon sipërmarrjet e vogla dhe te mesme, ICTSmedia përfaqëson Shqipërinë

Lajmet e fundit>